Srbija i Balkan

OEBS-ov izveštaj sa KiM: Pritvaraju Srbe bez razloga i bez kaucije

Izveštaj se zasniva na nalazima 70 izrečenih pritvora na ročištima koje je pratio i analizirao OEBS
OEBS-ov izveštaj sa KiM: Pritvaraju Srbe bez razloga i bez kaucijeGetty © Michael Gruber/Getty Images

Veliki broj Srba nalazi se u pritvoru u zatvorima na Kosovu i Metohiji, a uhapšeni su pod neosnovanim optužbama za navodne ratne zločine.

Ocena Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) je da na KiM postoji veliki broj nedovoljno obrazloženih odluka o određivanju pritvora i da se često ne koristi alternativa po meri pritvora, poput kaucije.

U pogledu određivanja pritvora prema punoletnim okrivljenim licima na KiM u periodu 2022. i 2023. godine, navedeno je da dostupni statistički podaci pokazuju da je došlo do značajnog porasta broja optuženih, koji se nalaze u pritvoru, a koji nisu osuđeni.

Izveštaj se zasniva na nalazima 70 izrečenih pritvora na ročištima koje je pratio i analizirao OEBS, a u njemu je navedeno da su sudije za prethodni postupak retko odbijale zahteve tužilaštva za određivanje pritvora i da je bilo vrlo malo korišćenih alternativa dostupnih kroz "blaže mere".

Kada se kombinuje sa zabrinutošću u vezi sa kvalitetom obrazloženja i potkrepljenja, i u zahtevima tužilaštva i u sudskim odlukama, konstatuje se da se pritvor često ne koristi kao krajnja nužda i da može da se primeni proizvoljno, ukazuje se u izveštaju.

U izveštaju se navodi da su samo pet od ukupno 96 okrivljenih koji su praćeni u 70 predmeta bile žene, a da su 10 okrivljenih bili pripadnici nevećinskih zajednica i dodaje da zbog malog broja okrivljenih iz nevećinskih zajednica i žena nije moguće izvući pouzdane zaključke o mogućem različitom postupanju kao rezultat rodne pripadnosti ili pripadnosti zajednici.

image