Srbija i Balkan

Završeni sastanci u Briselu, Vučić: Srbija ne može da prihvati nezavisnost "Kosova"

Zvaničnici Evropske unije i Francuske, Nemačke i Italije pokušavaju da izvrše pritisak na predstavnike Beograda i Prištine
Završeni sastanci u Briselu, Vučić: Srbija ne može da prihvati nezavisnost "Kosova"© FOTO TANJUG/ STR/ bg

Odvojeni sastanci predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa evropskim zvaničnicima su završeni nakon više od šest sati.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju medijima saopštio je da je Srbija u Briselu jasno rekla da želi da se primene svi potpisani sporazumi, od Osnovnog sporazuma iz 2013. godine, do sporazuma koji su kasnije postignuti u Briselu i Ohridu.

"Uvek smo samo jednu stvar isticali, koja je poznata od početka - Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova ili članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama, ali da smo spremni da ispunjavamo dogovoreno", rekao je Vučić nakon sastanaka.

Zajednički sastanak Vučića i Kurtija nije se dogodio, uprkos želji evropskih lidera, koji su u toku dana pozvali na nastavak dijaloga i deeskalaciju situacije na KiM.

Vučić se u toku dana sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i premijerkom Italije Đorđom Meloni. Odvojene sastanke sa evropskim zvaničnicima i liderima obavio je i premijer privremenih prištinskih insititucija Aljbin Kurti.

  • 26. okt 2023 • 21:04

    21:04

    Vučić: Srbija ne može da prihvati nezavisnost "Kosova"

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija u Briselu jasno rekla da želi da se primene svi potpisani sporazumi, od Osnovnog sporazuma iz 2013. godine, do sporazuma koji su kasnije postignuti u Briselu i Ohridu.

    "Uvek smo samo jednu stvar isticali, koja je poznata od početka - Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova ili članstvo u Ujedinjenim nacijama, ali da smo spremni da ispunjavamo dogovoreno", rekao je predsednik Srbije.

    Opširnije pročitajte OVDE.

  • 19:53

    Šesti sat sastanaka u Briselu

    Sastanci o Kosovu i Metohiji u Briselu, na kojima učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ušli su u šesti sat.

    I dalje traju razgovori u različitim formatima i još nema informacija kada bi moglo da se očekuje da oni budu završeni, javlja dopisnik RTS-a.

    Kako RTS saznaje u diplomatskim krugovima, na stolu u Briselu su, između ostalog, plan o sledećim koracima u primeni postignutih dogovora, kao i plan za Statut Zajednice srpskih opština koji je najavljen kao moderan, evropski plan statuta.

    Iako je najavio da bi mogao da se vrati na sastanak, evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj nije se vratio u hotel, u blizini sedišta službe EU za spoljne poslove, u kojem se sastanci održavaju.

    U toku je sastanak sa Miroslavom Lajčakom.

  • 18:46

    Drecun: Ne verujem da će danas u Briselu biti postignut dogovor

    Šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da ne veruje da je na današnjim razgovorima u Briselu došlo do bilo kakvog dogovora.

    On ističe da odbijanje Prištine da se formira Zajednica srpskih opština onemogućava da se postigne bilo kakav napredak i da se dođe do dogovora, a da se u Briselu traži rešenje za gotovo potpuni zastoj u dijalogu.

    On je podsetio da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tražio sankcije protiv Srbije zbog događaja u Banjskoj, i napomenuo da EU nije naivna da preduzima mere protiv Beograda bez dokaza. Kako je rekao, dokaza neće biti, jer Srbija nema veze sa događajima u Banjskoj.

    Zatim, navodi Drecun, predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjefci je rekao da, ako to nekada dođe na dnevni red, onda će nacrt ZSO pisati Priština i da o tome nema šta da se pregovara.

    "Oni su prihvatili ovaj inovirani plan koji je donela petorka samo kao okvir za nastavak razgovara i to samo sa saveznicima. Oni uopšte ne nameravaju da vode bilo kakve razgovore sa Beogradom, već samo sa saveznicima", konstatovao je Drecun.

  • 18:43

    Plenković: Postoji želja Beograda i Prištine da se situacija smiri

    Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u Briselu da postoji volja i želja Beograda i Prištine da se situacija smiri, posle događaja u Banjskoj, i da se nastave razgovori o normalizaciji odnosa.

    Komentarišući današnje sastanke predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija sa liderima EU u Briselu, Plenković je rekao da ne može da prognozira šta će se desiti, jer se razgovori vode odvojeno.

    Hrvatski premijer, koji je u Briselu na dvodnevnom samitu lidera EU, govorio je pred medijima i o događajima iz Banjske.

    "Mi smatramo da je taj akt de fakto jedne terorističke, paravojne organizacije, koja je došla pripremljena sa oružjem, koje nije došlo sa Marsa, nego iz Srbije, jer su se spremali za takvu akciju, bio ozbiljan udar na destabilizaciju severa Kosova. To je krajnje nedopustivo, mi smo to rekli na svim mogućim nivoima. Šta će se sada preduzeti, nakon svih ovih sastanaka, koliko shvatam postoji volja i želja i jedne i druge strane da se, ipak, situacija smiri i da se nastavi razgovor o normalizaciji odnosa", poručio je Plenković.

  • 18:08

    "Albanijan post": EU odlučna da pojača pritisak na Beograd i Prištinu

    "Albanijan post" piše da se očekuje da će se sastanci u Briselu nastaviti, "u nastojanju da se obnovi proces dijaloga za normalizaciju odnosa".

    Pomenuti medij navodi i da su predstavnici Evropske unije odlučni da pojačaju pritisak na Beograd i Prištinu , kako bi se postigao napredak i Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti seli za isti pregovarački sto.

  • 17:05

    Kurti sa Lajčakom

    Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, nakon sastanka sa evropskim liderima, započeo je sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, javlja "Koha".

  • 16:56

    Borelj: Nema rešenja bez dijaloga

    Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je novinarima u Briselu da je moguće da će se u toku dana ponovo sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, sa kojima su evropski zvaničnici danas održali odvojene sastanke.

    On je rekao novinarima, nakon dolaska na samit Evropskog saveta, da će možda napustiti taj sastanak i vratiti se na sastanak sa Vučićem i Kurtijem.

    "Možda ću opet da napustim sastanak i sednem sa liderima Kosova i Srbije kako bismo pokušali da nađemo rešenje u okviru dijaloga. Nema rešenja bez dijaloga radi normalizacije odnosa", rekao je Borelj.

    On je dodao i da će fokus samita biti dešavanja u Ukrajini i na Bliskom Istoku.

  • 16:51

    "Radio Slobodna Evropa": "Stvari se kreću"

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti održali su odvojene sastanke sa zvaničnicima EU, a detalji susreta nisu objavljeni.

    Međutim, "Radio Slobodna Evropa" piše da izvori tvrde da se "stvari kreću".

    Diplomatski izvori su za "RSE" rekli da su lideri Nemačke, Francuske i Italije izrazili spremnost da se vrate i podrže napore Beograda i Prištine u cilju pronalaska rešenja. Oni učestvuju na redovnom samitu EU, ali su, kako kažu izvori, spremni da privremeno napuste samit ako bi njihovo prisustvo doprinelo naporima.

  • 16:46

    Kurti u toku dana sa Boreljom i Lajčakom

    Izvori iz EU za "Reporteri" kažu da se očekuje da se premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tokom dana ponovo sastane sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

    Podsetimo, Borelj i Lajčak trenutno su na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

  • 16:43

    Mišel: Deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa od suštinskog značaja

    Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel na društvenim mrežama je saopštio da su "deeskalacija i povratak normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova od suštinskog značaja".

image