Rama: Pohvaljujem to što je Kurti prihvatio predlog EU

U trenutku kada se u Briselu vode razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija sa evropskim zvaničnicima oglasio se albanski premijer

Premijer Edi Rama pohvalio je to što je premijer prištinskih institucija Aljbin Kurti prihvatio predlog Evropske unije da se odlučno napreduje ka rešenju za forimiranje Zajednice srpskih opština.

Rama se oglasio na društvenoj mreži Iks u trenutku kada se u Briselu vode razgovori predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Kurtija sa evropskim zvaničnicima.

"Ovo je zaista važna prekretnica", naveo je Rama.

Poručio je da bi lideri takozvanog Kosova i Srbije trebalo da pokažu liderstvo i blisko sarađuju sa zapadnim partnerima na brzom sprovođenju francusko-nemačkog plana, bez daljih odlaganja.

"Naš region zaslužuje mir, stabilnost i saradnju za zajedničku, bolju budućnost, a ne sukobe, igre o tome ko je krivac i neuspehe koji svima donose štetu", kazao je Rama.

I "Albanijan post" je objavio ranije da je Kurti prihvatio novi plan EU za pitanje Kosova i Metohije. Pozivajući se na svoje izvore, prenose kako je Kurti prihvatio osnivanje Zajednice srpskih opština, ali se ne zna u kom obliku, a da je Vučić zauzvrat prihvatio "nešto u vezi sa pasošima".