Srbija i Balkan

Vučić: Niko u Briselu nije pominjao sankcije protiv Srbije (VIDEO)

Srbija neće priznati "nezavisnost Kosova" i prihvatiti članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama, ali je spremna da ispuni sve što je dogovoreno, kaže predsednik Aleksandar Vučić
Vučić: Niko u Briselu nije pominjao sankcije protiv Srbije (VIDEO)© FOTO TANJUG/ STR

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Srbija u Briselu jasno rekla da želi da se primene svi potpisani sporazumi, od Osnovnog sporazuma iz 2013. godine, do sporazuma koji su kasnije postignuti u Briselu i Ohridu.

"Uvek smo samo jednu stvar isticali, koja je poznata od početka - Srbija ne može da prihvati nezavisnost Kosova ili članstvo u Ujedinjenim nacijama, ali da smo spremni da ispunjavamo dogovoreno", rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da je papir koji je Beograd dobio 21. oktobra "dobra osnova za nastavak pregovora u budućnosti", kao i da se on odnosi na osnivanje Zajednice srpskih opština. On je napomenuo da detalje tog dokumenta ne može da otkriva, jer je takav dogovor.

"Potpuno smo spremni za formiranje ZSO u skladu sa predlozima koje smo dobili. Za papir od 21. oktobra smo rekli da smo spremni da prihvatimo i da idemo u primenu, ali nije pitanje potpisa, već sprovođenja onoga što je potpisano i u međuvremenu dogovoreno. Jedino smo imali rezervu oko članstva Kosova u UN i nezavisnosti Kosova. Ponašali smo se potpuno odogovorno i ozbiljno", kazao je predsednik Srbije.

Vučić dodaje da je neophodno da se postigne napredak, i da će svima u Evropi "biti jasno ko koči napredak".

"Situacija je teška, ne verujem da će biti lakša, ali moramo da se držimo svojih principa", istakao je Vučić.

Na pitanje novinara o sankcijama protiv Srbije, Vučić kaže da ih na ovim sastancima niko nije pominjao, ali "da čuje da su ih neki drugi pominjali".

"Niko u Briselu nije pomenuo nikakve sankcije prema Srbiji, čuo sam da ih je neko drugi pominjao. Ja nikada nisam rekao da bi Prištini ili bilo kome trebalo uvesti sankcije, jer kada se donose sankcije ulazi se u lošu atmosferu. Ja sam insistirao na stavovima Srbije. U tome je razlika između ozbiljnih lidera i onih koji imaju zabavu za svoju javnost, meni to nije potrebno", podvukao je Vučić.

On je dodao da je teško voditi razgovore sa onima koji su odavno doneli odluku da priznaju "nezavisnost" takozvanog Kosova.

"Kao što vidite u slučaju Izraela i Palestine, svi se pozivaju na UN. Ali kada je u pitanju Srbija, onda hoće da se sklone od UN i Povelje. Zato je pozicija Srbije teška, i ne mislim da će biti lakše u budućnosti. Borićemo se za opstanak, čuvamo Rezoluciju 1244 i poštujemo međunarodno pravo", jasan je predsednik Srbije.

On je dalje kazao da sve što je potpisano treba da se sprovede, a to je Briselski sporazum.

"To su potpisale obe strane, kao i treća strana, predstavnici EU. To je potpisano i mora biti ispunjeno, ali to nije urađeno gotovo 11 godina. Od početka sam govorio da smo spremni da ispunimo sve osim stvari koje će nas dovesti do defakto ili de jure priznamo nezavisnost tzv. Kosova. To sam rekao i ponovio večeras tri puta", naglasio je Vučić.

Komentarišući izjavu nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea, da će Kosovo jednom biti član NATO-a, Vučić je rekao da je neozbiljno da govori o izjavama koje nije pročitao.

"Kada se NATO i Kfor pozivaju na norme Kumanovskog sporazuma i norme Rezolucije 1244, pošto je njihov mandat zasnovan na tome, mi u skladu sa time podržavamo delovanje Kfora i NATO-a, i očekujemo da povećaju broj pripadnika na KiM. Problem je kada mimo tog mandata stvaraju vojsku tzv. Kosova, pošto to nemaju pravo da rade u skladu sa Rezolucijom 1244. Ja sam im rekao da nije problem da traže to, ali da se onda ne pozivaju na međunarodno pravo", istakao je predsednik Srbije.

image