Ubistvo migranata na severu Srbije: Bivši oficir policije otkriva šta se događa u okolini Subotice

Bezbednosna situacija na srpsko-mađarskoj granici se pogoršava iz dana u dan, a građani žive u strahu, kaže sagovornik RT Balkan

Noćašnji sukob migranata u okolini Subotice, u kome je, kako prenose mediji, stradalo troje ljudi, samo je jedan u nizu sličnih incidenata, koji potresaju sever Srbije.

Problemi sa oružanim bandama migranata u okolini graničnog prelaza Horgoš pogoršavaju se poslednjih nekoliko godina, a grad Subotica nema kapacitet da sam izađe na kraj sa tim problemima, kaže Subotičanin i bivši oficir policije Luka Radulović.

"U toku noći desilo se to što se desilo, njih troje je pronađeno ubijeno u predelu grada Horgoša, na obodima. Ti problemi se generalno ne dešavaju u naseljima nego na njihovim rubnim područjima. Pre nedelju dana sam radio jednu tribinu u Subotici, na kojoj su bili i neki narodni poslanici i profesori Pravnog fakulteta, i baš u tom trenutkom desila se pucnjava na 200 metara odatle", kaže Radulović za RT Balkan.

On dodaje da je i sinoć došlo do pucnjave u okolini Palića, ali da još uvek nema podataka o povređenima u tom incidentu.

"Sinoć je na obodima Subotice došlo do pucnjave koja je trajala oko sat vremena. To su šume u okoline Palića, kad se krene ka Horgošu, kao i šuma oko jezera Treset. U tom delu postoje četiri ilegalna kampa". 

Sagovornik RT Balkan kaže i da očekuje da će doći do akcije čišćenja šume, zato što iza migranata ostane dosta smeća ali i drugih stvari. On dodaje i da ima nezvanično saznanje da su tokom jedne akcije MUP-a pronađena minsko-eksplozivna sredstva, poput mina i granata.

Radulović podseća i da je pre nekoliko nedelja došlo do pucnjave u Paliću na svega stotinak metara od osnovne škole, i to u sedam uveče. On naglašava i da su ljudi prestali da posećuju Trestište, nekada popularno subotičko izletište, zato što se tamo više ne osećaju bezbedno.

"Kada neko pozove policiju, oni samo građanima kažu da se zaključaju u kuću i da ne izlaze napolje", objašnjava Radulović.

Naš sagovornik naglašava i da se situacija poslednjih godina osetno pogoršala, kao i da grad Subotica nema kapaciteta da sam izađe na kraj sa problemima sa kojima se suočava.

"Nijednu akciju nije sproveo grad, nego MUP direktno. Nekada smo imali probleme da se pijani tuku i vade noževe jedni na druge u centru grada. Nakon toga su izbačeni i sada se uglavnom kreću po šumama", kaže on.

Radulović smatra da problem predstavlja i način na koji se migranti zbrinjavaju u lokalnim centrima.

"Zakonski okvir je mnogo loš, svi migrantski centri su organizovani na loš način. Oni su u nekom poluhotelskom smeštaju koji radi od 6 do 23 sata, ali oni mogu da ulaze i izlaze bez ikakvih dokumenata", objašnjava on.

Sagovornik RT Balkan kaže i da su migranti nedavno upali u dvorište kuće koja se nalazi nedaleko od centra u kome su smešteni, kao i da su pretukli ženu koja tu živi.