Crna Gora nekoliko dana do nove vlade: O Milovim vremenima i video klipovima

Iako tečno govori šest stranih jezika, neki u Podgorici uvereni su da će Milojku Spajiću kao premijeru ipak najteže ići sporazumevanje na crnogorskom

Iako se pre samo koju nedelju činilo da je za zadatak koji je dobio nemoguće naći rešenje i da su vanredni parlamentarni izbori mnogo bliži od nove vlade, Milojko Spajić uspeo je da u foto-finišu reši jednačinu sa pet – šest nepoznatih.

I ne samo da je uspeo da reši nerešivo, uspeo je i da održi obećanje – u njegovoj vladi neće biti ni Milovih ni Dritanovih.

Zli jezici u Podgorici tvrdili su da je, dok je mandataru vreme curilo kao ulcinjski pesak između prstiju, na ovim relacijama bilo nekih – očijukanja. Da li stvarnih ili spinovanih, znaju Milojko, Milo, Dritan i - Mehmet Zenka.

Spajića će u ponedeljak, kada je u Skupštini Crne Gore na dnevnom redu izbor predsednika, zatim i izbor nove vlade, sačekati i sasvim nova situacija.

Posle više od tri decenije Skupština će birati premijera, a da iznad ovog doma neće biti preteće senke Mila Đukanovića. Mada, sa Milom se nikad ne zna.

Početkom decembra 2020. kada se u parlamentu glasalo o vladi Zdravka Krivokapića, koji minut pre početka debate, u klupama su sevale varnice između Mila, Milana, Andrije, Dritana, Nebojše, Duška... Stara dobra vremena.

Pre toga decenijama je izbor premijera bez Mila bio nemoguća misija.

Milojko neće imati ni onih 100 dana koji se premijerima i vladi obično daju, niti lagodnu poziciju kakvu je nekad imao Milo sa svim polugama vlasti u rukama. Koliko u utorak, a u sredu će već biti kasno, čeka ga vreo krompir u vidu odluke o popisu.

Milojko je za odlaganje, aktuelni premijer Dritan protiv, dok su Milo i njegovi za bojkot, a Andrija i Milan podržavaju Milojka.

Zato Spajić neće imati ni sekundu vremena. Ako njegova vlada ne bude izglasana do utorka u 24 sata, popisa će biti, ukoliko bude izabrana i minut-dva ili sat - dva ranije, moraće hitno da zaseda i da se popis odloži do 1. decembra. Ako popisa bude, ko zna šta bi sve moglo da se izdešava po kućama i stanovima, jer ko zna kako će dočekati popisivače.

Uzimajući u obzir ovu situaciju, činjenicu iz biografije da tečno govori šest stranih jezika, neki su u Podgorici došli do zaključka da će Milojku u danima koji dolaze ipak najteže ići sporazumevanje na crnogorskom.

Koji dan pre početka Milojkovog mandata situacija u Crnoj Gori je zapetljana ne samo oko popisa nego po svim osnovama. On će na funkciju premijera biti izabran upravo glasovima onih za koje mu je od ekselencija u Podgorici rečeno da neće da ih vide ni u vladi ni oko vlade.

Drugo, Spajić će, barem prema sporazumu obelodanjenom ovih dana, te iste imati ne samo na čelu Skupštine i "40 posto po dubini", nego i u samoj vladi, i to, od decembra iduće godine posle rekonstrukcije. No, do decembra iduće godine mnogo će vode proteći niz Moraču.

Neki su se ovih dana u Podgorici setili klipa koji je, čim je Milojko dobio mandat od Jakova, objavio jedan medijski servis, moćan, koji dolazi, gle čuda, sa zapadne strane.

U pomenutom video klipu pod inventivnim naslovom "Ko je mandatar za sastav nove crnogorske vlade" navedeno je, uz neka opšta mesta, da je "36-godišnji Pljevljak 2020. postao ministar finansija u vladi Zdravka Krivokapića" formiranoj - "pod patronatom SPC".

I još da je "zadužio zemlju 750 miliona evra bez znanja Skupštine", te da su "on, i sadašnji stranački kolega, predsednik Milatović povećali zarade ugrozivši Fond zdravstva". Ima još.

U snimku se navodi da je Spajić, kao Krivokapićev ministar, "bio na sahranama sveštenstva SPC" uz sliku Spajića i vladike Joanikija uz dim od tamjana.

Dalje se navodi da je Spajić bio saučesnik u – kršenju mera protiv pandemije virusa korona, uz sliku Krivokapića koji ljubi sliku jednog od preminulih vladika SPC.   

Sve su to "grehovi" mandatara kojima se dodaje i afera Do Kvon, zbog koje je početkom godine Milojko morao odustati od kandidature za predsednika države.

U jednim srpskim novinama, okrenutim ka zapadnoj strani, dan nakon izbora na pitanje u naslovu: "Ko je Milojko Spajić, potencijalni premijer Crne Gore", u nadnaslovu stoji – "Skandal majstor".

Na drugom portalu, baš kad je pala vlada Abazovića, naveden je kao međunaslov "spisak partnerki Spajića" i da se početkom 2022. godine, kada je dospeo u žižu javnosti u pokušaju da se opravda pred optužbama za nacionalizam Milojko branio pričom da mu je "devojka bila Francuskinja, pre toga Indonežanka – muslimanka, pre toga Japanka budistkinja i pre toga Kineskinja komunista", te da on kao takav nikako ne može biti nacionalista.

Kao protivteža "spisku partnerki", i svim drugim grehovima, u pomenutom tekstu nije navedeno, sračunato naravno, ali, u Crnoj Gori pamte i da je Milojko bio  jedan od "12 apostola" u vladi Zdravka Krivokapića.

Možda mu to iskustvo pomogne više od svih pariških i tokijskih lekcija i šest jezika koje govori.