Srbija i Balkan

RT Balkan u Subotici: Obračuni migranata nekada traju satima, građani više ne prilaze šumi (VIDEO)

Nekoliko dana pre međusobnog obračuna migranata na severu Srbije u kojem je troje ljudi izgubilo život ekipa RT Balkan obišla je Suboticu i okolinu kako bi sa lokalnim stanovništvom razgovarala o njihovim iskustvima
RT Balkan u Subotici: Obračuni migranata nekada traju satima, građani više ne prilaze šumi (VIDEO)© РТ Балкан

Tri migranta su stradala u međusobnom vatrenom obračunu koji se rano jutros dogodio u napuštenim objektima nekadašnjeg poljoprivrednog gazdinstva "Bačka" u blizini Horgoša. Kako saznajemo, vatreni obračun počeo je na obodima Palića i jezera Tresetište, a nastavio se dalje prema Horgošu odnosno pograničnom pojasu.

Naša reporterska ekipa samo nekoliko dana ranije obišla je sever Srbije, kako bi sa lokalnim stanovništvom koje živi u neposrednoj blizini razgovarala o njihovim iskustvima sa migrantima.

Građani sa kojima smo razgovarali osećaju strah i nemoć zbog svega što su preživeli, a spisak incidenata je dugačak: od krađa, uništavanja imovine, preko fizičkih napada, ali i bacanja eksplozivnih naprava na kuću onima koji se usude da im se suprotstave.

Laura Probojčević koja je napadnuta u svom dvorištu pred maloletnom ćerkom ispričala je za RT Balkan da je bila "kolateralna šteta". 

Naime, Laura uzeta praktično kao talac i živi štit - jedan od migranata ju je ščepao kako drugi ne bi mogli doći do njega. U tom sukobu su je udarili merdevinama, a kako bi zaštitila glavu postavila je ruke, epilog je naprsnuće kostiju dva prsta.

Ferenc Baka kojem su su bacili tri bombe na kuću od kojih su dve eksplodirale zahvaljuje Bogu što nikoga nije bilo u domaćinstvu u tom momentu.

"Nismo mi nikada imali sukob sa njima", kaže Ferenc, ističući da ničim nije isprovocirao bombaški napad. 

Dodaje da je jedini razlog za bacanje bombi to što je zvao policiju kad god čuje pucnjavu (međusobni obračun) kao i to što im nije dozvolio da mu uništavaju useve od kojih on živi.

Šuma u pograničnom pojasu na obodima Subotice i Palića odavno nije mesto koje lokalno stanovništvo obilazi.

"Ni šumar ne sme da uđe", ističe Ferenc.

Migranti koji se nalaze u šumi nisu "obične" izbeglice, već su članovi organizovanih bandi podeljenih u četiri ekipe koje se bave ilegalnim prebacivanjem izbeglica dalje u Evropu.

Oni su naoružani do zuba vatrenim i automatskim oružjem i pretnja su po obične građane.

Još jedan lokalni stanovnik Jovan Bodrožić, koji već tri godine živi u domaćinstvu upravo u šumi za RT Balkan rekao je da smatra da je "teritorija okupirana", jer je kontrolišu strani državljani koji imaju oružje. 

"Mi odemo da šetamo, znamo gde su, sretnemo ih i uvek postoji neki rizik... Možeš da uletiš u liniju vatre u momentu kada oni krenu u obračun", navodi Bodrožić ističući da veruje da migranti ne bi pucali na lokalno stanovništvo, jer znaju da bi to izazvalo reakciju srpske policije. 

Ipak, stručnjak za bezbednost i nekadašnji oficir MUP-a koji takođe živi u Subotici Luka Radulović ističe da treba rešiti uzrok problema, a ne posledicu, te da povremena hapšenja ne rešavaju problem. 

"Prevashodno treba da se bavimo uzrokom, a ne posledicom", navodi on, ističući da problem nije samo u Subotici, već u celoj Srbiji, na svim mestima gde se okupljaju. 

"Onaj ko vrši vlast neka smisli način kako da ih se oslobodi", naglašava Radulović.

image