Srbija i Balkan

Nevreme zahvatilo region: Haos u delovima Hrvatske i Slovenije, izlili se more i reke

I u Srbiji su za pojedine delove zemlje takođe najavljeni pljuskovi sa grmljavinom
Nevreme zahvatilo region: Haos u delovima Hrvatske i Slovenije, izlili se more i reke© TANJUG/ FOTO STA/ BOJAN KRALJ

Kiša pljušti u Zagrebu, delovi Istre su pod vodom, poplavljena je i riječka pijaca, a u Sloveniji je na snazi crveni meteoalarm koji upozorava na obilne kiše.

Najviše problema imaju slovenačka opština Tolmin u Bašćanskoj grapi. Najviše padavina do jutra je palo u severnom Primorskom, ali i sada se stvaraju pojasi jačih padavina.

Hidrolozi predviđaju da će reke na zapadu zemlje početi da rastu, a u narednim satima se očekuje porast vodotoka i u drugim delovima zemlje. Kao što je prognozirano, more je počelo da plavi obalu već u jutarnjim satima, a najveća plima tek se očekuje.

Zbog visokog nivoa mora u Pirani i u Izoli su se oglasile sirene, a put prema Pirani je zatvoren, dok se građani spremaju da podignu brane od džakova. Aktuelnu situaciju u Pirani porede sa onom iz 2019. godine, kada je zabeležen drugi najviši nivo mora u poslednjih 50 godina.

Reke plave

Agencija za okolinu (Arsoa) objavila je podatke da se reke Vipava i Idrijca izlivaju, a Štab civilne zaštite za severnu Primorsku javlja da je i Soča takođe izrazito visoka. Oni su u pripravnosti od juče poslepodne, pogotovo od jutros kada voda nadire na sve strane. 

Jako nevreme sa grmljavinom pogodilo je i delove Hrvatske.

"IstraMet" javila je da se na više mesta u zapadnoj Istri more preliva.

More se izlilo i u Rovinju, gde je Komunalni servis objavio upozorenje sa uputstvom građanima da pripaze na vozila, a kako bi štetu sveli na minimum, zatvoreno je i parkiralište.

Glavna riječka pijaca poplavljena je ponovo usled plime, juga i kiše, pa su za građane postavljeni pontonski prelazi, a na nekoliko lokacija uz zgrade u centru grada preventivno se postavljaju brane.

Komandir Javne vatrogasne jedinice Grada Rijeke Hinko Mance rekao je da je centralna gradska tržnica poplavljena svaki put kada duva jugo, ali i usled visokog nivoa mora, piše riječki "Novi list".

I u ostatku dana očekuju se intenzivni pljuskovi.

U Srbiji su za pojedine delove zemlje takođe najavljeni pljuskovi sa grmljavinom. 

image