Srbija i Balkan

Evropska trojka pozvala Prištinu da uspostavi ZSO, Srbiju na defakto priznanje nezavisnog "Kosova"

Formalnosti ne bi trebalo da stoje na putu napretka
Evropska trojka pozvala Prištinu da uspostavi ZSO, Srbiju na defakto priznanje nezavisnog "Kosova"© TANJUG/ STR/ bg

Lideri Francuske, Nemačke i Italije pozvali su Prištinu da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO), a Srbiju na defakto priznanje.

"Kako bi bio postignut brz napredak u primeni Sporazuma o putu normalizacije, pozivamo Kosovo da pokrene proceduru za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kako je propisano u nacrtu Statuta (koji su predstavili u Briselu evropski lideri), a Srbiju na defakto priznanje. Formalnosti, uključujući i one koje se odnose na usvajanje, ne bi trebalo da stoje na putu napretka po ovom pitanju", navodi se u zajedničkom saopštenju francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i premijerke Italije Đorđe Meloni.

"Sada očekujemo da se Kosovo i Srbija brzo dogovore oko detalja u dijalogu pod posredovanjem EU. U odsustvu napretka u normalizaciji odnosa obe strane rizikuju da izgube važne mogućnosti", upozorava se u saopštenju.

Lideri su uzeli u obzir komentare predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija o "evropskom Statutu za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu i njihovu spremnost za primenu".

"Nacrt statuta koji smo predstavili i koji u potpunosti podržavamo obuhvata moderan evropski način za rešavanje osetljivog pitanja zaštite manjina u skladu sa najboljim evropskim praksama i standardima, u okviru parametara koje su definisale dve strane", navodi se u saopštenju koje prenosi N1.

Istakli su očekivanja da Beograd i Priština ispune svoje obaveze u pogledu sprovođenja Sporazuma o putu normalizacije "bez preduslova i odlaganja".

image