Dodik: Neprihvatljivo što ministar BiH falsifikuje istorijske činjenice o ratu u BiH

Elmedin Konaković je ranije, u kontekstu propalestinskih protesta u Sarajevu, rekao da je taj grad evropski Jerusalim i da nijedan drugi grad ne razume bolje stradanja

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da razume potrebu ministra spoljnih poslova BiH Elmedina Konakovića da u reagovanju na izjavu ambasadora Izraela u Sarajevu, opravda činjenicu da su gradovi u FBiH, u kojima su muslimani većina, stali uz Palestince, ali je ukazao da je neprihvatljivo da te stavove iznosi u ime BiH.

Dodik je istakao da Konakovićeva priča o navodnom genocidu i stradanju Bošnjaka u građanskom ratu u BiH ima za cilj da falsifikuje istorijske činjenice, od kojih je jedna da je u tom ratu stradalo oko 30.000 Srba, što je Konaković prećutao.

Dodik je rekao za Srnu da nema ništa protiv da ministar Konaković polemiše sa bilo kime, ali da ne može za potrebe te polemike da iskrivljuje istorijske činjenice.

"Sarajevo nije evropski Jerusalim, to je gotovo etnički očišćen grad u kojem pravoslavna i katolička crkva i sinagoga služe kao objekti za zavaravanje naivnih turista koji u Sarajevu provedu dan u neznanju", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, Sarajevo je grad iz kojeg je proterano 150.000 Srba i koji uglavnom naseljavaju muslimani.

Dodik je naveo da sliku multietničnosti Sarajeva daju članovi diplomatskog kora.

Predsednik RS je rekao da on, kao i mnogi u Republici Srpskoj, smatraju da je neprihvatljivo da se podrška Palestincima upućuje na skupovima sa zastavama Islamske države i tzv. Armije BiH.

"Te zastave kvare uverenje da su skupovi bili u funkciji apela za brzo okončanje sukoba na Bliskom istoku", naveo je Dodik.

Nerezidentna ambasadorka Izraela u BiH Galit Peleg izjavila je da je sramotno da se Jevreji u Sarajevu boje u svom gradu, zapitavši se "gde je taj evropski Jerusalim sada", nakon što su u Sarajevu održani skupovi podrške Palestincima.

Konaković je na to poručio Peleg da Sarajevo jeste evropski Jerusalim i da nijedan drugi grad ne razume bolje stradanja jer ih je i sam, kako je naveo, nedavno doživeo, objavio je "Kliks".