Srbija i Balkan

Šta čeka vladu Milojka Spajića: Ako plata bude 1.000 evra...

Privredni i moralni oporavak zemlje, stvaranje uslova za opštenarodno pomirenje, ali i ispunjavanje populističkih obećanja
Šta čeka vladu Milojka Spajića: Ako plata bude 1.000 evra...© РТ Балкан/Зоран Шапоњић

Najpreči i najvažniji zadaci kojih bi nova vlada trebalo da se prihvati sastoje se u razgradnji svih pogubnih politika i dela prethodnog režima Mila Đukanovića, koje su od crnogorskog državnog uređenja napravile svojevrsnu mafiokratiju, kaže za RT Balkan Boško Vukićević, politički analitičar iz Podgorice, odgovarajući na pitanje šta čeka novu vladu Crne Gore koja bi sutra trebalo da bude izabrana.

"Nova vlada bi trebalo da se posveti privrednom, ali i moralnom oporavku zemlje i stvaranju uslova za opštenarodno pomirenje, bez kojeg takav oporavak neće biti moguć. No, velika je nepoznanica da li kod Spajića i u okviru njegove partije postoji istinska volja za diskontinuitetom sa politikama diktatorskog režima, imajući u vidu da je prvobitni plan novog premijera predviđao da se upravo satelitima DPS-a, a posredno i toj partiji, ponude ključna mesta u izvršnoj vlasti i njena faktička kontrola. Takav plan je, na svu sreću i principijelnim delovanjem slobodnih građana – propao", kaže Vukićević.

Po njegovim rečima, "uzevši u obzir da će nova vlada imati podršku široke parlamentarne većine - takva okolnost bi, makar teoretski, mogla da omogući dugo očekivane reforme pravosudnih i ostalih institucija".

"Ipak, imajući u vidu krajnje komplikovane odnose između konstituenata nove većine, koji su pre svega posledica katastrofalnog vođenja pregovora od strane Spajića i njegovih savetnika, pitanje je da li će se date reforme na kraju i desiti."

Osim toga, građani koji su glasali za najvećeg konstituenta nove vlasti od Spajića pre svega očekuju realizaciju populističkih obećanja o ponovnom povećanju plata i penzija, kaže Vukićević.

On konstatuje da "prema mišljenju većine školovanih ekonomista, u državi koja nije postigla osobite privredne rezultate to neće biti ostvarivo, osim ako nove vlasti opet ne posegnu za merama koje mogu imati dugoročne negativne posledice po domaću ekonomiju".

Spasoje Tomić, srpski političar iz Crne Gore kaže za RT Balkan da "najvažniji zadaci buduće vlade svakako moraju biti oličeni u otvaranju novih radnih mesta, smanjivanju inflacije i apsolutnoj saglasnosti sa koalicijom ZBCG, jer će odluke vlade ključno zavisiti upravo od ZBCG".

"Vlada mora koristiti sve kapacitete koje ima na raspolaganju, naime mora koristiti odlične odnose ZBCG sa Srbijom kako bi CG dobila strane investicije, dobre odnose nekih svojih budućih ministara sa stranim faktorom, gde se takođe može uticati da u CG uđe sveži kapital, kako bi se konačno krenulo putem da CG ne bude dužnički previše zavisna. Svakako, stabilnost CG, a tu mislim na političku, zavisiće isključivo od Spajića i da li će ispoštovati dogovor da ZBCG uđe u Vladu nakon godinu dana, tu leži ključ svega", kaže Tomić. 

Podgorički književnik Bećir Vuković u svom stilu kaže da "nova 44. Vlada ili će biti dobra, odnosno onakva kako je predstavio mandatar Spajić tokom predizborne kampanje, dakle, dobra da ne može biti bolja, ili će biti apsolutno loša, i kao loša propašće".

"A znamo koje je cifre Spajić ponudio na bilbordima što se tiče plata i penzija, i slično. Dakle, kao i svaka, i ova vlada biće na velikom ispitu. Ali, nema mesta a priori kritici. Verujem da je sve novo bolje. Tako je i sa novom vladom", veli Vuković.

Odgovarajući na naše pitanje kakva je razlika između ove i Vlade Zdravka Krivokapića analitičar Boško Vukićević uveren je "ne postoje suštinske razlike između ove i vlade Krivokapića".

"Poznato je da je Spajić bio neka vrsta Krivokapićevog pulena, tako da takva konstatacija ne treba da čudi. I jedan i drugi su pokazali volju za zaobilaženjem izborne volje građana. Osim toga, utisak je i da nova vlada, poput one Zdravka Krivokapića, ne želi da naša država ima iole autonomniju spoljnu politiku, što umnogome otežava sprovođenje narodne volje, ali i usporava proces demokratizacije društva. Jer, zapadni faktori koji i dalje suštinski upravljaju domaćim političkim sistemom, u ulozi kolonijalnih namesnika, često sprovode planove koji nisu u skladu s voljom i željama većine građana Crne Gore", kaže Vukićević.

Po rečima Spasoja Tomića, "razlika između ove Vlade i Vlade Zdravka Krivokapića ogleda se da je ova Vlada politička i da se u njoj nalaze, ili će se nalaziti, predstavnici političkih partija, za razliku od tzv. ekspertske vlade gde smo imali potpune anonimuse (kao npr. Tamaru Srzentić i Đorđa Radulovića), koji su nakon pada Vlade otišli u zaborav i više ih niko ne pominje".

"Razlika svakako postoji u još jednoj stvari, ova Vlada nema opterećenost temeljnim ugovorom, koji Zdravko nije hteo da potpiše. Spajić ne sme dozvoliti da se potpis odlaže u nedogled jer je sigurno da koalicija ZBCG to neće tolerisati i da nekadašnji eksperti moraju da shvate da je prošlo vreme zdravkokrivokapićizma gde reč i dogovor nisu značili ništa. Tako da, popis je test, istina mnogo lakši od TU zbog snage DPS-a koja je opala, a i svi mi koji smo nacionalni Srbi insistiraćemo svakodnevno da popis ove godine mora biti održan", kaže Tomić. 

Sa svoje strane Bećir Vuković kaže da je "najveća novina, i to veliki iskorak, što će za predsednika Skupštine biti izabran Andrija Mandić, lider Srba u Crnoj Gori".

"A, posle godinu dana, doći će do renoviranja vlade u koju će ući pet ministara koalicije Za budućnost Crne Gore. Kao da se polako, korak po korak, ostvaruje velika pobeda od 30. avgusta 2020", uveren je Vuković.

Analitičar Vukićević je mišljenja da "ipak treba pružiti šansu novoj vlasti, s obzirom na to da će ona imati neke zaista kvalitetne kadrove na odgovarajućim pozicijama, pa nas možda, eto, u nekim stvarima i prijatno iznenadi".

image