Fon der Lajen doputovala u Severnu Makedoniju

Dolaskom u Skoplje predsednica Evropske komisije započela je četvorodnevnu posetu Zapadnom Balkanu tokom koje će predstaviti detalje Plana rasta EU za region

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen doputovala je u Skoplje, gde je započela četvorodnevnu posetu Zapadnom Balkanu kako bi predstavila detalje Plana rasta EU za region, saopšteno je iz EK.

Nju je u Skoplju dočekao predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, a predviđeno je da se sutra sastane sa premijerom Dimitrom Kovačevskim, prenosi Tanjug.

"Drago mi je što sam započela posetu Zapadnom Balkanu u Skoplju. Kako napredujete u reformama, tako se probijate ka EU. Radujemo se što ćemo vas dočekati, vaš jedinstveni identitet i vaš jezik, makedonski jezik", napisala je Fon der Lajen na svom nalogu na mreži Iks.

Pendarovski i Fon der Lajen razgovarali su večeras u Skoplju o predstojećem izveštaju EK o napretku Severne Makedonije kao zemlje kandidata, kao i o planu rasta zapadnog Balkana, saopšteno je iz kabineta predsednika Severne Makedonije.
Sagovornici su razmenili informacije o narednim fazama pregovora nakon završetka procesa skrininga i o dinamici sprovođenja reformi, prenosi Telma.mk.

Pored Severne Makedonije, Fon der Lajen će posetiti i Srbiju, BiH, Crnu Goru i Prištinu.

"Ovo će biti prilika da se razgovara o bilateralnoj saradnji, a posebno da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan rasta EU za Zapadni Balkan", saopštila je ranije Evropska komisija.