Noćas se bira nova Vlade Crne Gore; Spajić pročitao deo ekspozea i predstavio kandidate za ministre

Mandatar za sastav nove, 44. vlade Crne Gore Milojko Spajić predstavio je večeras poslanicima Skupštine Crne Gore plan i program rada svoje vlade

Predsednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Andrija Mandić izabran je za predsednika Skupštine Crne Gore, a oko 23 časa počelo je novo zasedanje skupštine na kojem bi trebalo da bude izabrana nova vlada.

Nešto posle ponoći u Skupštinu je došao i aktuelni premijer i lider pokreta URA Dritan Abazović koji je ocenio da je Spajić prekršio Ustav jer nije pročitao ceo ekspoze.

Tokom prethodne, konstitutivne sednice Skupštine Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Zdenka Popović iz Demokratske Crne Gore izabrani su za potpredsednike Skupštine Crne Gore.

Glasanje za izbor predsednika Skupštine bojkotovali su poslanici Demokratske partije socijalista, Bošnjačke partije, Socijaldemokrata, Liberalne partije, Demokratske zajednice Albanaca, Hrvatske građanske inicijative i Građanskog pokreta URA, prenose "Vijesti".

Oni su organizovali protest ispred skupštine sa kojeg su poručili da su "svi koji su danas glasali za Mandića fašisti i klerofašisti". Okupljeni su nosili crnogorske državne i jednu slovenačku zastavu, čuli su se i pokliči "Slava Ukrajini".

Ekspoze Milojka Spajića: Usaglašeni sa ciljevima NATO i EU, cilj dobrosusedski odnosi

Mandatar  za sastav nove, 44. vlade Crne Gore Milojko Spajić predstavio je večeras poslanicima Skupštine Crne Gore plan i program rada svoje vlade, javlja dopisnik RT Balkan.

"Crna Gora će svoju vanjsku politiku tokom mandata 44. Vlade sprovoditi rukovodeći se strateškim nacionalnim interesima, kroz četiri glavna spoljnopolitička prioriteta: punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji; aktivno i kredibilno članstvo u NATO savezu; unapređenje dobrosusedskih odnosa i jačanje uloge naše države u multilateralnim organizacijama", rekao je Spajić.

Prema njegovim rečima sada se, "jasnije nego ikada prije da se Crnoj Gori ukazuje realna prilika da postane prva sledeća članica Unije i tako ostvari svoj glavni spoljnopolitički cilj".

31. okt 2023 • 00:30

Abazović čestitao Mandiću: Nekad ste želeli da zapalite parlament

Nešto poslije ponoći u salu je ušao poslanik i lider Građanskog pokreta URA i aktuelni predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

On je čestitao je novom rukovodstvu Skupštine izbor na funkcije.

"G. Mandiću, drago mi je što ste došli do mesta predsednika parlamenta i što se prešao jedan put od nekih, da me ne shvatite pogrešnom, želja da se 'zapali' državni parlament do toga da se on danas čuva", naveo je.

Abazović je ocenio da je Spajić prekršio Ustav jer nije pročitao ekspoze.

"Dobro je da građani vide na koji način ćete upravljati, iako mislim da ćete se vremenom popraviti", dodao je.

Premijer je rekao da neće biti sloma javnih finansija, i da će novi ministar finansija morati da kaže da li će država bankrotirati.

"Želim samo da vidim da građanima 1. januara obezbedite prosečnu zaradu od 1.000 eura. Vaš plan je da se odmah zadužite za ogroman novac.Samo ovaj put nemojte da novac ide preko Beograda, jer vas možda tamo neko, iz političkih okolnosti, može izdati. Dajte da ide drugim pravcem", saopštio je Abazović.

DPS: Grubo prekršen poslovnik, govorićemo do jutra

DPS tvrdi da je grubo prekršen poslovnik Skupštine i da je prva sednica jesenjeg zasedanja trebalo da bude održana na Cetinju. 

Obećali su da će rasprava trajati do ranih jutarnjih sati i da će svaki njihov poslanik iskoristiti pravo da govori.

Na sednici i Jakov Milatović

Sednici Skupštine Crne Gore na kojoj će biti izabrana nova vlada prisustvuje i predsednik države Jakov Milatović. 

30. okt 2023 • 23:56

Predstavljeni kandidati za ministre

Nakon što je pročitao deo ekspozea mandatar Spajić je predstavio sastav svog kabineta.

Kandidati PES-a za ministre su Filip Ivanović (vanjski poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi), Anđela Jakšić Stojanović (prosvjeta, nauka i inovacije), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).

Predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić biće kandidat te partije za zamenika premijera za bezbednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica za potpredsednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Dragan Krapović predložen je za ministra odbrane, Vladimir Martinović za ministra turizma, ekologije i održivog razvoja dok će Tamara Vujović biti ministarka kulture i medija.

Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on sinoć saopštio da odustaje "zbog usložnjavanja zdravstvenog stanja dva člana najuže porodice".

Demokrate će, kako je najavljeno, predložiti drugog kandidata za ministra unutrašnjih poslova, Danila Šaranovića, aktuelnog zamenika gradonačelnice Podgorice.

Kandidati za ministre su, nakon što je Spajić pročitao deo ekspozea i predstavio sastav kabineta, ušli u plenarnu salu.

Spajić predstavio deo ekspozea: NATO , EU i dobrosusedski odnosi

Mandatar  za sastav nove, 44. vlade Crne Gore Milojko Spajić predstavio je večeras poslanicima Skupštine Crne Gore plan i program rada svoje vlade.

"Crna Gora će svoju vanjsku politiku tokom mandata 44. Vlade sprovoditi rukovodeći se strateškim nacionalnim interesima, kroz četiri glavna spoljnopolitička prioriteta: punopravno članstvo u Evropskoj uniji; aktivno i kredibilno članstvo u NATO savezu; unapređenje dobrosusedskih odnosa i jačanje uloge naše države u multilateralnim organizacijama”, rekao je Spajić.

Po njegovim rečima sada se, "jasnije nego ikada prije da se Crnoj Gori ukazuje realna prilika da postane prva sledeća članica Unije i tako ostvari svoj glavni spoljnopolitički cilj”.

"U tom smislu, vredi ponoviti da će Crna Gora nastaviti da bude stoprocentno usaglašena sa vanjskom i bezbednosnom politikom Evropske unije", rekao je Spajić.

Mandatar je naglasio da je "nakon imenovanja u pravosuđu, potrebno dovršiti i preostale reformske procese, nastaviti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te unaprediti ukupni medijski ambijent, ali i intenzivirati napore na razrešenju brojnih afera i nerešenih ubistava".

"Kroz članstvo u NATO, nastavićemo da unapređujemo međunarodni položaj Crne Gore, osnažujemo bezbednosnu i odbrambenu politiku i doprinosimo međunarodnom i regionalnom miru i stabilnosti", rekao je Spajić.

Spajić: Noćas ćemo izabrati vladu , sutra odluka o odlaganju popisa

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Milojko Spajić je novinarima u neformalnom razgovoru rekao da je plan da se večeras izabere nova vlada, a da će ujutro u 8.30 biti primopredaja, prenose "Vijesti".

Poručio je da je takođe plan da u deset sati ima sastanak sa predsednicom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen, a da je planirano da sednica vlade bude u 13 ili 13.30 časova kada će biti doneta odluka o odlaganju popisa.

Večeras izbor nove vlade

Kolegijum predsednika Skupštine Crne Gore je odlučio je da će se večeras održati sednica Skupštine na kojoj će se birati nova Vlada Crne Gore.

Očekuje se da sednica počne za oko pola sata.

Andrija Mandić, koji je danas izabran za predsednika Skupštine održao je kolegijum sa predsednicima poslaničkih klubova.

Završena konstitutivna sednica Skupštine

Izabran je i predsednik i članovi Administrativnog odbora, čime je završena konstitutivna sednica parlamenta.

Za predsednicu je izabrana Jelena Nedović.

Administrativni odbor ima 12 članova - dva člana imaće Pokret Evropa sad (PES), a po jednog Nova, DNP, Demokrate, SNP, Poseban klub poslanika i Albanski forum.

Izabrani potpredsednici Skupštine

Boris Pejović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Zdenka Popović iz Demokratske Crne Gore izabrani su za potpredsednike Skupštine Crne Gore.

Za Pejovića su glasala 53, a za Popović 54 poslanika.

"Predlozi su usvojeni i za potpredsednike izabrani su Boris Pejović i Zdenka Popović", rekao je Mandić.

Oni su položili zakletvu.

Formirani su poslanički klubovi u Skupštini Crne Gore

Mandić je poručio da su obrazovani poslanički klubovi:

Klub Demokratske partije socijalista (DPS), predsednik Andrija Nikolić

Klub Bošnjačke stranke (BS) - predsednik Amer Smailović

Klub Pokreta Evropa sad (PES) - predsednik Miodrag Laković

Klub Demokratske Crne Gore - predsednik Boris Bogdanović

Klub Građanskog pokreta URA - predsednik Miloš Konatar

Klub Socijaldemokrata (SD) - predsednik Boris Mugoša

Klub Albanski forum - predsednik Nikola Camaj

Poseban klub - Jevrosima Pejović (predsednica), Radnika Ćinćur i Vladimr Dobričanin

Poslanički klub ZBCG-DNP - predsednik Milan Knežević

Poslanički klub ZBCG-Nova - predsednik Slaven Radunović

Poslanički klub Socijalistička narodna partija (SNP) - Savez građana CIVIS - predsednik Dragoslav Šćekić

Mandić predložio potpredsednike Skupštine

Predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić je rekao da je predložio da Skupština ima četiri potpredsednika.

Predlog odluke u celini podržalo 46 poslanika, nije bilo protiv i uzdržanih, prenose "Vijesti".

Mandić je rekao da su se stekli uslovi za predlaganje kandidata.

On je kazao i da su predložena dva kandidata iz parlamentarne većine, Boris Pejović iz PES-a i Zdenka Popović iz Demokratske Crne Gore.

Predlog je obrazložio Filip Ivanović (PES)

"Zadovoljstvo mi je da u ime kluba za potpredsednika Skupštine predložim Borisa Pejovića", kazao je i pročitao njegovu biografiju.

On je dodao da se radi o osobi izuzetne skromnosti koja danas krasi retke ljude i da će Skupština dobiti izuzetno aktivnog, dobrog, poštenog potpredsednika.

Dajković i Milatović čestitali Mandiću

Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković čestitao je Andriji Mandiću izbor za predsednika Skupštine Crne Gore i poručio da je ovo istorijski dan za Crnu Goru i srpski narod.

"Poštovani predsedniče Skupštine Crne gore, gospodine Mandiću, od srca Vam čestitam izbor na jednu od tri najvažnije funkcije u državi - funkciju predsednika parlamenta. Vaše imenovanje doživljavam kao istorijski iskorak ka ispravljanju istorijske nepravde koja je zadesila srpski narod u Crnoj Gori proteklih decenija, a kojoj ste Vašom borbom i žrtvom nesebično svedočili. Najzad, kao mlađi kolega i kao neko ko pripada korpusu srpskih političara u Crnoj Gori, ubeđen sam da ćete svoju funkciju obavljati časno i pošteno, na radost i dobrobit svih građana Crne Gore", poručio je Dajković u saopštenju.

Čestitke je uputio i predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić i poručio da je ponosan što pobjeđuje zajednička, pomirena i nepokorna Crna Gora.

"Današnji dan pokazao je da borba za pravu i pravednu Crnu Goru nije bila uzaludna, da su decenijski progoni, hapšenja i omalovažavanja srpskog naroda bili deo puta koji smo očigledno morali proći da bi, konačno, utrli put ravnopravnosti u državi koja nas je rodila, a čiju ljubav su nam javno i uz aplauze mnogih otimali", istakao je Milačić u saopštenju.

On je dodao da je ponosan.

"Danas sam ponosan što naša borba nije bila uzaludna i što je za predsednika Skupštine Crne Gore izabran Andrija Mandić, koji je i sam decenijama prolazio etiketiranja i šikaniranja pobeđenih politika koje nam se više nikada ne smiju ponoviti. Ovim putem mu u ime Prave Crne Gore i u svoje ime čestitam stupanje na dužnost predsednika Skupštine Crne Gore. U želji da funkciju predsednika Skupštine Crne Gore obavlja uspešno, u pravoj veri i meri istinski slobodne Crne Gore, ponosan sam što pobjeđuje zajednička, pomirena i nepokorna Crna Gora", poručio je Milačić.

Dodik čestitao Mandiću: Srpski narod prepoznaje vaše zalaganje za dobrobit svih

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Andriji Mandiću izbor na funkciju predsednika Skupštine Crne Gore.

"Čestitam Andriji Mandiću izbor na mesto predsednika Skupštine Crne Gore i želim puno uspeha u obavljanju ove odgovorne funkcije. Poverenje koje Vam je ukazano najbolje je priznanje za Vaš dosadašnji rad i rad Vaše partije, te jasan znak da su prepoznati napori koje ste uložili na stabilizaciji prilika u Vašoj zemlji, te napredak koji je ostvaren", napisao je on.

Dodik je dodao i da "srpski narod, koji predstavlja značajnu zajednicu i koji je integrisan u crnogorsko društvo, i te kako prepoznaje Vaše zalaganje za dobrobit svih ljudi koji žive i doprinose crnogorskom društvu i stoga podržava upravo Vas i Vašu partiju".

Antisrpski pokliči na protestu ispred Skupštine

Okupljeni na protestu koji predvodi DPS i pojedine manje stranke uzvikuju antisrpske parole i optužuju Srbiju i Srpsku pravoslavnu crkvu da "falsifikuju crnogorsku kulturu", javlja dopisnik RT Balkan.

"Nikad Crna Gora neće biti srpska država. Shvatite - mi nismo Srbi i nikada nećemo biti", uzvikuju prisutni kojih je sad nekoliko hiljada.

Mandataru Milojku Spajiću poručuju - "ili ćeš odložiti popis, sesti sa nama za sto i prihvatiti sve naše zahteve, ili ćeš se suočiti sa neizbežnim odlaganjem popisa". 

Mandić: Moramo biti ujedinjeni pomireni i složni

Mandić je nakon izbora izbora da ima najviše poslaničkog iskustva jer je osam puta biran za poslanika.

"Naš politički život mora da teži ka pravdi i istini. Svima nam je potrebno da činimo dobra dela, a ne samo da izgovaramo varljive fraze. Ono u šta danas iskreno verujem i čemu želim da služim je samo jedno - pomirenje i samo pomirenje. Ono je izuzetno važno jer vidim da je svet na ivici sukoba. Zbog toga moramo biti ujedinjeni pomireni i složni", istakao je Mandić.

Poručio je da prije svake odluke treba čuti sve i izabrati najprihvatljivije.

"Niko nije važniji od naroda i njegove zemlje...Zato nam treba dijalog. Moramo početi da verujemo jedni drugima. Često se ovih dana pojavljuju ispitivanja javnog mnjenja da se najmanje veruje političarima. To jeste problem. Ali se pokazuje i da ljudi ne vjeruju nikome, a o tome niko ne govori", rekao je Mandić.

Rekao je da je čak i unutar mnogih porodica poverenje jednih u druge izgubljeno.

"To je druga stvar za koju želim da se založim da otpočnemo proces vraćanja poverenja u ljude. Nije kukavičluk oprostiti bližnjem svom. Pohlepa i kriminal dugo su ovu zemlju vukli unazad. Samo sloga i poverenje mogu da je vrate. Tupeći oštrice naših razlika radimo za dobrobit svih nas. Zato smo doneli odluku o popisu. On će početi 30. novembra i narednih dana ćemo obezbediti sve dodatne mjere zaštite i građani će imati uvid u podatke koje su dali Monstatu. Danas sve zavisi od nas. A mi ćemo pokazati koliko možemo zajednički da uradimo za dobrobit svih građana. Naša je dužnost da donesemo zakone koje narod traži, a Crnoj Gori trebaju. Ovo treba da postane dom argumentovanih reči, živeti sa razlikama nije dužnost jer prirodno stanje normalnog društva", rekao je Mandić.

Dodao je "mi smo danas pokazati da je tropetinska većina glasala za jednu ideju, jednu osobu".

"Da je vječna Crna Gora" i "Slava Ukrajini" uz EU, crnogorske i slovenačku zastavu

Ispred zgrade Skupštine Crne Gore u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog u centru Podgorice u toku je protest nekoliko stotina građana Crne Gore zbog izbora Andrije Mandića za predsednika Skupštine Crne Gore.

Jedan od govornika, građanski aktivista Peđa Vusurović uzvikivao je "Slava Ukrajini".

Okupljeni nose crnogorske i EU zastave, tu je i jedna slovenačka, uzvikuju povremeno "Izdaja, izdaja", "e viva Montenegro", "četnici napolje" i pevaju "Da je vječna Crna Gora", javlja reporter RT Balkan.

Ispred zgrade iza metalne ograde postavljen je kordon policije pod šlemovima i pancirima.

Mandić izabran za predsednika Skupštine Crne Gore

Predsednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) Andrija Mandić izabran je za predsednika Skupštine Crne Gore.

Mandić je izabran na nastavku konstitutivne sednice Skupštine iz jula.

"Zaklinjem se da ću dužnost vršiti po Ustavu i zakonu, čestito, odgovorno i savesno", naveo je Mandić.

Uručeno je 49 glasačkih listića, svi su važeći.

Nevažećih listića nema.

Mandić je sa 49 glasova "Za" izabran za predsednika Skupštine.

Počelo tajno glasanje, DPS odbija da učestvuje

Po završetku rasprave poslanici DPS napustili su salu navodeći da neće da učestvuju u glasanju. 

Ostavili su na klupama crnu traku kao poruku da je danas "crni dan za Crnu Goru". 

Počelo je tajno glasanje, javlja reporter RT Balkan.

Kako prenose "Vijesti", sednicu su napustili i poslanici SD-a, BS-a i DUA.

U sali, tokom glasanja, nema ni poslanika GP URA.

Završena rasprava o izboru Mandića, sledi glasanje

Nešto posle 17 sati i 20 minuta završena je rasprava u Skupštini Crne Gore o predlogu da se za predsednika parlamenta izabere Andrija Mandić, javlja izveštač RT Balkan.  

Data je pauza posle koje sledi glasanje. 

Počinje protest ispred zgrade Skupštine CG

Na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, ispred zgrade Skupštine Crne Gore postavljena je bina sa natpisom "Na okup" za večerašnji protest koji zbog izbora Andrije Mandića za predsednika parlamenta organizuju DPS, SD i pokret "Luča", javlja dopisnik RT Balkan. 

Oko bine u ovom trenutku okupljeno je dvadesetak ljudi koji puštaju muziku preko jakog razglasa i koja se čuje i u sali gde se održava sednica Skupštine Crne Gore na kojoj traje rasprava o izboru Mandića.

Poslanica DPS Aleksandra Vuković Kuč pozvala je oko 17 časova i 15 minuta sve poslanike Skupštine da u 18 časova izađu na protest pred zgradu Skupštine navodeći da: "Milojko Spajić danas predaje Crnu Goru njenim grobarima". 

Učesnici skupa nose zastave Crne Gore, EU, Slovenije, javljaju "Vijesti".

Eraković iz DPS-a poziva građane na protest

Prisustvujemo sceni političkog kukavičluka, naveo je Jevto Eraković (DPS).

Sklepana većina se dogovorila da poslanik ima nešto oko dva minuta da kaže šta misli o ovom sramnom činu u crnogorskom parlamentu, naveo je on.

Istakao je da danas "treba da se glasa za čoveka koji slavi Pavla Đurišića", prenose "Vijesti".

Na čelo parlamenta treba da dođe neko iz susedne države, čovek koji je poručio da mu je prvi zadatak kada dođe na vlast izlazak Crne Gore iz NATO-a, naveo je on.

Eraković je pozvao građane na protest u 18 časova.

"Danas kada četnički vojvoda postaje predsednik crnogorskog parlamenta dajem časnu crnogorsko reč da ću raditi na zaustavljanju degradacije političke kulture Crne Gore, raditi na njenom zaustavljanju i biti verna drugarica onima koji će je na tom putu podržavati", rekla je poslanica Aleksandra Vuković Kuč (DPS).

"Jedinstvena Crna Goro, četničkom vojvodi Vojislavu Šešelju nije uspelo da bude čelnik skupštine, ali Andriji Mandiću jeste", navela je ona, javlja dopisnik RT Balkan.

Nikolić iz DPS-a: Kako će predstavnici manjinskih naroda pogledati sunarodnike u oči?

Andrija Nikolić iz DPS-a poručio je da je četništvo danas u Crnoj Gori legitimisano kao državna ideologija.

"Ovo je samo nastavak Podgoričke skupštine... Tužan sam jer vidim da je nekima nelagodno da danas glasaju za četničkog vojvodu. Pitam se kako će pojedini iz PES-a, iz reda manjinskih naroda, otići u Bijelo Polje i Pljevlja i pogledati svoje sunarodnike u oči. Čuli ste Mandića i danas - različiti su putevi, isti su ciljevi. Pokušava da nam proda ideologiju četništva za evropski put", istakao je.

Nikolić je naveo da je sva infrastruktura Srbije bila upregnuta da "ugura" ZBCG u vlast, pišu "Vijesti".

"Zaboravili su predstavnici albanskih partija da je Mandić u sklopu Vojske Jugoslavije prepadao Albance po Kosovu i sprovodio politiku Slobodana Miloševića - politiku etničkog čišćenja Kosova. Mislite da je neko to zaboravio? Naravno da nije. Nek vam za kraj ove diskusije odzvanjaju riječi Andrije Mandića, izgovorene na mitingu podrške Radovanu Karadžiću u Beogradu: 'Poručujem Borisu Tadiću da nema te funkcije, položaja i miliona dolara zbog kojih se isplati nositi žig izdajice'. Nek vam je srećna fotelja Andrije Mandića. Ovo je crni dan crnoogorskog parlamentarnizma", poručio je.

Sprema se protest ispred parlamenta

U crnogorskom parlamentu je nakon petnaestominutne pauze nastavljena rasprava o kandidaturi Andrije Mandića, jednog od lidera ZBCG za predsednika Skupštine Crne Gore.

Istovremeno, za 18 sati je najavljen protest u organizaciji Foruma slobodnih građana Luča i dela opozicionih partija.

Podgorički portal CdM piše da su građani iz Nikšića, Herceg Novog, Mojkovca, Tivta, Plava krenuli autobusima i u kolonama svojim vozila na protest u Podgoricu.

Protest se organizuje protiv održavanja popisa stanovništva i izbora Mandića za predsednika Skupštine Crne Gore.

Poziv građanima na protest uputili su i poslanici dela opozicionih, pre svih DPS-a.

Nova pauza; DPS, SD, GP URA, BS, HGI i deo Albanaca protiv Mandića

Demokratska partija socijalista (DPS) i Socijaldemokrate (SD), GP URA, HGI i deo poslanika Albanaca izjasnili su se danas da neće podržati jednog od lidera ZBCG Andriju Mandića za predsednika Skupštine Crne Gore.

Prema do sadašnjim uvodnim izlaganjima, SNP, PES i Demokrate će podržati Mandića.

Nik Đeljošaj iz Albanskog foruma kazao je da veruje u ono što je u sporazumu o formiranju vlasti.

Mehmed Zenka iz albanske stranke DUA rekao je da mu, kako je naveo, njegovi grobovi nikada ne bi oprostili ako bi glasao za Mandića.

Lider Albanske alternative Nik Đeljošaj, rekao je da je sporazum o novoj vlasti potpisao "kao kompromisno rešenje".

Uvodna izlaganja su završena, a trenutno je u toku još jedna pauza u radu Skupštine.

HGI i DUA neće glasati za Mandića: Čitali smo različite knjige o srpsko-albanskim odnosima

Lider Demokratske unije Albanaca (DUA) Mehmed Zenka naveo je da mu nije smetalo da da podršku Bečiću, bez obzira što je znao da je imao podršku birača koji su velikim delom Srbi.

"Neću glasati Mandića zato što smo čitali različite knjige o istoriji srpsko-albanskih odnosa", naveo je on.

Adrijan Vuksanović (HGI) naveo je da je pred njima laka odluka.

"Ne zbog ljudskog karaktera Mandića već zbog politike koju on predstavlja, a to je nekomplementarno sa politikom Hrvatske građanske inicijative. Nećemo ga podržati jer za nas NATO nije četvrti Rajh", istakao je on.

URA: Dogovor Spajić-Mandić nije dobar i nećemo ga podržati

Miloš Konatar (Građanski pokret URA) kazao je da je trebalo četiri i po meseca da se dođe do dogovora o formiranju nove vlasti.

"Nije problem što se čekalo četiri i po meseca nego što sporazum i dogovor Spajić-Mandić nije dobar i URA to neće podržati. Protiv smo iz najmanje dva razloga. Prvi je što ovaj predlog nije korak ka EU, već korak nazad i takođe protiv smo zato što je ovaj predlog plod kompromisa i zato odgovornost ne nosi Andrija Mandić nego Milojko Spajić", kazao je Konatar.

On je dodao da možda nekome nije važno, ali je po njemu EU najvažnije pitanje u Crnoj Gori.

Laković: Mandić će časno braniti Ustav i Poslovnik

Miodrag Laković iz Pokreta Evropa sad (PES) kazao je da su izbori u junu pokazali da PES ima najveće poverenje građana.

"Građani su nam dali mandat da formiramo vladu. Proces pregovora je imao svoja opterećenja, ali zajedno sa partnerima formirali smo skupštinsku većinu i dogovorili vladu", kazao je Laković, prenose "Vijesti".

Rekao je da veruje da će Andrija Mandić časno braniti Ustav i Poslovnik i na najbolji način artikulisati demokratski dijalog u čemu će u klubu PES-a imati nedvosmislenu i nepodeljenu podršku.

Žestoka rasprava: Ko je izdao ideale i ko je puštao brkove da liči na Molotova?

Na početku rasprave o kandidatu za predsednika Skupštine Crne gore žestoka polemika između Andrije Mandića i Danijela Živkovića, v. d. predsednika Demoraktske partije socijalista, javlja dopisnik RT Balkan.

"Potpuno je izbledela politika koju ste vodili, u ideološkom smislu. U programu Nove srpske demokratije stoji da ćete povući Crnu Goru iz NATO, a potpisali ste sporazum da ćete poštovati sve ono što je Crna Gora do sada postigla u programu NATO integracija i graditi poverenje sa NATO. Pozivam birače DF da uzmu program i statut i pročitaju jesam li u pravu. Da li ćete kao što ste obećali povući priznanje Kosova i usloviti ovu vladu da to učini? Duboko me zanima da li ste sadašnji ili nekadašnji Andrija Mandić, da li vas je sada neko oteo? Svaki vaš birač sada može da vas pita da li ste zbog jedne fotelje izdali sve svoje stavove i ono za šta ste se decenijama borili. Za fotelju prodali ste Kosovo i Rusiju i sve za šta su se zalagali", rekao je Živković.

Odgovorio je Mandić posavetovavši Živkovića da je u opasnosti da ostane zarobljenik prošlosti.

"Mi nemamo nikoga bližega nego jedni druge. Svi treba da nađemo neke druge formule sada kada je čovečanstvo na ivici najvećeg rata u istoriji, kad vidimo kako se kolebaju velike sile. Pozivam vas da vaš put bude drugačiji od puta vaših prethodnika. Pravite veliku grešku, ljudi koji nas gledaju traže od nas da mi danas pošaljemo sasvim drugačiju poruku. Mi smo napravili jedan pošten sporazum sa političkim stankama, neke su dobile više, druge manje, nismo dobili sve što smo želeli ali smo odlučili da zajedno radimo. Dozvolite da ja bolje poznajem srpski narod u Crnoj Gori, da bolje znam šta može da prihvati Srbin u Crnoj Gori i da zna da se do istih ciljeva može ići na različite načine", rekao je Mandić.

U raspravu se uključio i Milan Knežević koji je Živkovića podsetio na neke izjave Đukanovića.

"Zbog šahovnice sam zamrzeo da igram šah", je li to izjavio Đukanović ili Andrija Mandić? "Na Kosovu ćemo se obračunati sa iredentom i šiptarskim elementima", je li to izjavio Mandić ili Đukanović? "Podgorička skupština je nešto najbolje što se dogodilo u istoriji Crne Gore posle zasedanja Avnoja", je li ovo rekao Mandić ili Đukanović. Pa, Milan Roćen je pustio brkove da bi ličio na Molotova i vi sada nama elaborirate rusku prošlost. Da li je Mandić slao gorivo srpskoj vojsci u RS kad se branila Banjaluka ili Milo Đukanović i na tome mu se javno zahvaljujem. Gospodine Živkoviću, ako želite da budete ozbiljan političar morate se odreći politike Mila Đukanovića", rekao je Knežević.

DPS oštro protiv da Mandić bude predsednik Skupštine Crne Gore

V. d. predsednik najuticajnije opozicione Demokratske partije socijalista (DPS) oštro se danas usprotivio da kandidat ZBCG Andrija Mandić bude izabran za predsednika Skupštine Crne Gore.

On je rekao da se DPS protivi da Mandić bude izabran za predsednika Skupštine Crne Gore zato što se oduvek protivio evroatlantskom putu zemlje, zato što ne priznaje Crnu Goru kao državu, da se zalagao za opoziv priznanju samoproglašenog Kosova, da ne priznaje građanski koncept društva, što je, kako je kazao, više puta sam rekao.

Živković je spočitao Mandiću da je potpisivanjem Sporazuma o formiranju 44. Vlade Crne Gore zapravo priznao samoproglašenu kosovsku nezavisnost.

Obraćajući se direktno Mandiću, Živković ga je pitao da li on nekadašnji Andrija Mandić ili sadašnji i "da li će povući priznanje Kosova, da li će od Vlade tražiti da se povuče iz NATO saveza i da li će tražiti vraćanje vojnika iz NATO misija".

"Mi danas za predsednika Skupštine treba da izabremo četničkog vojvodu, kako on sam za sebe kaže. Ne može on sam sebe izabrati za predsednika, znam da vam je to smešno, znali smo i mi ponekad da donosimo pogrešne odluke", rekao je Živković.

Dodao je da Mandić nikada nije priznao rezultate referenduma 2006. godine i da, kako je naveo, proslavlja Podgoričku skupštinu, datum kada je Crna Gora nestala.

Mimo uobičajene prakse, predsedavajući Skupštine dozvolio je Andriji Mandiću da replicira Živkoviću, rekavši mu da je njegovo izlaganje pokazalo da je "Crna Gora teško obolela od organizovanog kriminala i korupcije, i da se to urušilo 30. avgusta 2020. godine".

"Savetujem vas da ne ostanete zarobljenik prošlosti", kazao je Mandić Živkoviću i istakao da "mi ovde nikog bližeg nego jedni druge".

Knežević: Najbitnija ljudska biografija Andrije Mandića

Knežević je pred poslanicima pročitao biografiju Mandića. On je naveo da je u Crnoj Gori bitnija ljudska biografija Andrije Mandića.

"Osnovna crta Mandića je istrajnost, ljudski kompromis za dobrobit običnih ljudi. I upravo ta istrajnost i spremnost, kada su svi mislili da su pali naši barjaci otpora, pokazala je da imamo sinergije i dovoljno hrabrosti i mudrosti da trasiramo put ravnopravnosti i ponudimo ruku pomirenja", kazao je on.

Knežević ističe da je imao prilika da poklekne, ali da Mandić nikada nije bio spreman da trguje ni ideologijom ni imenom i prezimenom svoje porodice.

"Ovde se nalaze njegovi grobovi i kolevke njegovih potomaka. Andrija Mandić nema rezervne države i za razliku od mnogih, ima nameru da svoj kredibilitet ugradi u prosperitet ove države, i da vam on i naša koalicija pruže ruku pomirenja da shvatite da CG nema bez Crnogoraca, Bošnjaka, Muslimana, Albanaca, Hrvata, ali ni Srba", kazao je Knežević.

"Raduje me što će Mandić biti izabran za predsednik parlamenta kao prvi Srbin posle 2006. godine kojeg nije glasao DPS i njihovi partneri i to nije pobeda DPS-a, DF-a, već Crne Gore", kazao je Knežević.

DPS traži da se Mandić izjasni da li ima i državljanstvo Srbije

Pre početka sednice Skupštine Crne Gore, pozivajući se na proceduralna pitanja, šef poslaničkog kluba opozicionog DPS Andrej Nikolić zatražio je da se kandidat za predsednika Skupštine, lider NSD Andrija Mandić izjasni da li ima i srpsko državljanstvo.

On je rekao da postoji delikatna ustavno-pravna situacija, jer je Mandić i državljanin Republike Srbije i da u tom slučaju ne može da bude predsednik Skupštine Crne Gore.

"Pozivam Mandića da pred građanima Crne Gore pokaže da je njegovo srpsko državljanstvo stečeno legalnim putem, naveo je on, dodajući da je to važno pitanje preko kojeg neće lako preći", rekao je Nikolić.

Mandić nije tražio reč, a poslanik Koalicije ZBCG Slaven Radunović kazao je da je u pitanju pokušaj opstrukcije od DPS-a.

"Sve što smo čuli ne pripada ovom momentu. Molio bih da nastavimo sa radom", naveo je Radunović.

Skupština je prešla na dnevni red - izbor predsednika parlamenta, a obrazloženje da to bude Andrija Mandić podnosi lider DNP i poslanik ZBCG Milan Knežević

Minut ćutanja stradalim civilima na Bliskom istoku

Na predlog poslanika SD-a Nikole Zirojevića, poslanici su minutom ćutanja, odali poštu stradalima na Bliskom istoku.

Poslanik DPS-a: Postaviti zastavu Ukrajine u parlamentu, Knežević: Dodajte i zastavu kineskih Ujgura

Poslanik DPS-a Jevto Eraković inicirao da se u parlamentu postavi zastava Ukrajine koja će tu stajati do kraja "agresije Rusije na tu zemlju".

Reagovao je jedan od lidera ZBCG Milan Knežević koji je predložio, ako se već u parlament stavlja zastava Ukrajine da se pored nje stave i zastave Palestine, Izraela, Sirije, Kolumbije, Vijetnama kao zastava kineskih Ujgura i da se na taj način pokažu sva stremljenja Crne Gore. 

Mandić predložen za predsednika Skupštine

Grupa od 18 poslanika predložila je lidera Nove srpske demokratije Andriju Mandića za predsednika Skupštine.  

Nastavljena sednica, konstatovani mandati novim poslanicima

Nakon pauze, nastavljena je sednica Skupštine Crne Gore.

Miodrag Lekić je konstatovao da su mandati započeli Dejanu Đuroviću, Vasu Obradoviću i Bojani Pićan iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", Nikoli Zirojeviću (SD) iz koalicije "Zajedno", Fatmiru Đeki iz Albanske alijanse i Anđeli Vojinović iz Demokrata.