Borelj: Beograd i Priština na ivici nove krize

Predlog Brisela, smatra on, treba gledati kao dobar izlaz iz ove situacije

Visoki predstavnik Evropske unije Žozep Borelj tvrdi su Beograd i Priština "na ivici nove krize" i, kako prenosi "Euronjuz", poručuje da se mora izaći iz krizne logike i okrenuti se traženju rešenja.

Borelj je, pred početak sastanka ministara za spoljne poslove EU u Briselu, podsetio da se 11. novembra sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem u Parizu.

On je, govoreći o takozvanom francusko-nemačkom predlogu, naveo da je "predstavljen predlog o kome treba da se razgovara kao dobrom načinu da se izađe iz ove situacije".

"Moramo da nađemo izlaz za ovu krizu. Izneli smo predlog za izlazak iz krize, oni treba da ga razmotre. Radi se o dobrom rešenju", izjavio je Borelj.

Borelj je  obe strane pozvao da ispune svoje obaveze i primene dogovore potpisane pre više godina.

On i šefovi EU diplomatija će, kako piše "Euronjuz", tražiti način da ubede Beograd i Prištinu da poštuju preuzete obaveze u okviru dijaloga.

Ukrajina sama da odluči

Ukrajina sama treba da odluči kada će početi pregovore sa Rusijom, smatra visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj,prenosi Rojters.

"Ukrajina će sama odlučiti šta da radi. Naša dužnost je da ih podržimo", prokomentarisao je Borelj spekulacije da bi Zapad mogao da podstakne Kijev da započne pregovore sa Moskvom.

On je takođe uveren i da zemlje koje uvode recipročne sankcije Evropskoj uniji prave grešku.

"To su uradili i Rusija, i Kina, i Iran. Ovo je deo igre. Verujem da je ovo greška. Pogotovo kada su u pitanju sankcije poslanicima jer rade svoj posao", rekao Borelj, a prenele "RIA Novosti".

Šef evropske diplomatije je pred sastanak poručio i da smatra da treba raditi na povratku iranskom nuklearnom sporazumu, koji, između ostalog, podrazumeva i ukidanje sankcija Iranu.

 "Najbolji način da se osigura da Iran ne postane nuklearna zemlja je implementacija Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije", objasnio je on.