"Nepremostive razlike": Propali pregovori državotvorne opozicije?

Stefan Stamenkovski iz "Zavetnika" navodno nije dozvolio potpisivanje dogovora

Predstavnici državotvorne opozicije nisu na maratonskom sastanku u nedelju postigli dogovor o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima jer Stefan Stamenkovski iz stranke "Zavetnici", nije dozvolio da dokument bude potpisan.

U dokumentu, u koji je N1 imao uvid, a koji je predložio predsednik Novog DSS-a Miloš Jovanović, a potom doradio Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, piše da se Novi DSS, Dveri, Zavetnici, POKS i Narodna stranka obavezuju da neće biti saradnje sa strankama na vlasti na bilo kom nivou, a saradnja sa drugim opozicionim strankama na republičkom nivou moguća je jedino na tehničkom nivou u cilju "demokratizacije društva, oslobađanja medija i institucija, i organizovanja novih slobodnih i demokratskih izbora" u roku od šest meseci nakon formiranja takozvane prelazne vlade posle izbora u decembru 2023. godine.

Takođe se navodi da je na nivou grada Beograda i ostalih opština u kojima će biti organizovani izbori, saradnja sa strankama proevropske opozicije "moguća" i da u tom slučaju ideološke razlike nisu presudne za formiranje lokalnih vlasti.

Okosnica zajedničkog plana za parlamentarne izbore je smena režima koji je, kako piše, "prihvatio tzv. francusko–nemački plan za nezavisnost Kosova i Metohije".

Kako N1 saznaje, novi sastanak nije zakazan i za sada nema izgleda da će "nepremostive razlike biti prevaziđene".