Šta Fon der Lajen donosi na Balkan: Šargarepa, štap i pokušaj da povampiri evrofanatizam

Članovima Evropske komisije za dva meseca ističu mandati, a za to vreme oni će intenzivirati pokušaje da smanje uticaj Kine i Rusije na ovim prostorima i probaće da ispune sve ono što su zamislili

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pokušaće da ponovo "zagreje" zemlje Zapadnog Balkana za pristupanje EU, budući da se podrška građana zemalja regiona, posebno Srbije, za ulazak uniju znatno smanjila, tvrde sagovornici RT Balkan. 

Fon der Lajenova će, po svemu sudeći, narod pokušati da odobrovolji pričom o milijardama evra investicija iz fondova Evropske unije, a time će pokušati da, barem malo, skrene pažnju sa novih pritisaka na Srbiju da prizna tzv. Kosovo.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže za RT Balkan da je razlog posete predsednice Evropske komisije Zapadnom Balkanu najverovatnije vezan za investicione fondove kojima EU raspolaže kada je u pitanju region.

"Govorilo se o dve milijarde evra samo za Srbiju, kao i o gotovo 40 milijardi evra koje planiraju da ulože u Zapadni Balkan u narednim godinama. Naravno, uzimam sa rezervom koliko će sredstava zaista biti podeljeno i za koje projekte", kaže Zečević.

Kada je Srbija u pitanju, naš sagovornik ukazuje da EU finansijski učestvuje u izgradnji jednog dela auto-puta prema Prištini i jednom delu brze pruge prema Nišu i možda dalje prema makedonskoj granici.

Zečević veruje da su dominantne ekonomske, a ne političke teme na ovoj turneji Fon der Lajenove. Kako navodi reč je o pokušaju da se u regionu, naročito u Srbiji, zbog novca građani ponovo okrenu EU.

Suprotno tome, diplomata Zoran Milivojević smatra da Fon der Lajenova ima druge motive, kao i da novac nije svrha posete. 

"Novac nije svrha ove posete, nije u prvom planu. Geopolitika je smisao posete", ocenjuje Milivojević.

U prilog Milivojevićevoj tvrdnji ide najsvežija izjava Fon der Lajenove koja je u Prištini poručila  da bi "Kosovo" trebalo da uspostavi Zajednicu srpskih opština, a Srbija da defakto prizna "Kosovo".

Naš sagovornik smatra da će Fon der Lajenova preneti poruke koje smo čuli pre nekoliko dana i da će Srbiju pokušati da ubedi da prihvati evropski plan, ostale nešto drugo.

"Cilj je da ponovo probudi entuzijazam za EU koji ovde, naročito u Srbiji, se polako gubi, jer je jasno da je EU u problemu, da nema ni grejanje i tako dalje", ukazuje Milivojević.

Obećanja za novac, kaže Milivojević, nisu prva, ali nije realno u potpunosti im verovati.

"Bilo je tih obećanja više, još ni postkovid pare nisu podelili i ugradili u region. To je pokušaj da se deluje sa nekom vrstom 'šargarepe', da nas ubede kako EU ima perspektivu i kako će biti proširenja, samo da mi ostanemo na tom putu", navodi Milivojević.

Diplomata ističe da EK za dva meseca ističu mandati, ali da im je zadatak do kraja mandata smanje uticaj Kine i Rusije na ovim prostorima i probaju da ispune ono što su zamislili.

"Smisao posete je vrlo jasan - sprečavanja uticaja Rusije i Kine na ovim prostorima i zato se govori o novcu. Što se tiče njenih zahteva za defakto priznanje 'Kosova' to je poznata i očekivana stvar. Ona ponavlja ono što je u Briselu pre 2 dana, jer je EU izjednačila ZSO i priznanje 'Kosova'." 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen počela je u nedelju četvorodnevnu posetu  zemljama Zapadnog Balkana i tzv. Kosovu.

Posetu je započela sastancima u Severnoj Makedoniji, nakon čega je obišla privremene institucije u Prištini. Na redu su Crna Gora i Srbija, a obilazak regiona završiće posetom Bosni i Hercegovini.