Fon der Lajen u Skoplju: Vaš izbor! Severna Makedonija je suverena država i sama bira

Posetom Skoplju predsednica EK započela je turneju po Zapadnom Balkanu

Sve političke partije treba da podrže ustavne amandmane jer sve imaju odgovornost za budućnost Severne Makedonije, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Skoplju.

"Vaš izbor! Severna Makedonija je suverena država i sama bira", rekla je Fon der Lajen.

Bio je to njen odgovor na to šta će se dogoditi, piše Radio Slobodna Evropa, ako država do decembra ove godine ne usvoji novu seriju ustavnih amandmana pogubnih za državu i makedonski identitet, a koja je potrebna za integraciju u Evropsku uniju.

Posetom Skoplju predsednica EK započela je turneju po Zapadnom Balkanu. U sklopu turneje planirano je da se regionalnim liderima detaljnije predstavi Plan EU za pridruživanje Zapadnog Balkana.

Kako podseća RSE, Skoplje i Sofija potpisali su 2017. Sporazum o dobrosusedstvu i prijateljstvu, ali Bugarska je 2019. stavila veto da Severna Makedonija dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU zbog istorijskog, jezičkog i identitetskog spora.

Blokada je prevladana lani u julu prihvatanjem "francuskog predloga", čime je otvorena prva faza pristupnih pregovora s EU.              

Međutim, u parlamentu Severne Makedonije zasad nema većine glasova za ustavne promene. Proces ustavnih amandmana, kojima bi Bugari trebalo da budu uvršteni u makedonski Ustav, započeo je u avgustu u makedonskom Sobranju, ali je isti dan zaustavljen. Da bi amandmani bili usvojeni, za njih treba da glasa dve trećine od 120 zastupnika parlamenta.