Srbija i Balkan

Protest u Podgorici: Slava Ukrajini, Srbija nad nama sprovodi genocid - samo ne puškom

Taman smo ispratili ove prodane duše i najvećeg i izdajnika u istoriji Crne Gore, a dobili nove spremne da za vreću srpskih dinara prodaju sve naše blago, našu Crnu Goru. Nema ovde poslednje bitke mi smo večna meta, čulo se na skupu u Podgorici večeras
Protest u Podgorici: Slava Ukrajini, Srbija nad nama sprovodi genocid - samo ne puškom© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

"U ime slobodnih građana nezavisne Crne Gore poručujemo da nećemo nikad priznati četničkog vojvodu i stranog državljanina i slugu za predsednika Skupštine nezavisne Crne Gore. Nećemo nikad odustati od Evrope čak i kad izgleda da je ta Evropa odustala od nas. Branićemo svakog časnog Crnogorca kojeg progone i lažno napadaju".

Ovo su osnovne poruke protesta nekoliko hiljada građana Crne Gore koji je večeras održan ispred zgrade Skupštine Crne Gore zbog izbora Andrije Mandića za predsednika parlamenta.

Okupljeni su poručili i da "neće dozvoliti krađu popisa i brisanje Crnogoraca iz njihove domovine".

"Bojkotovaćemo popis. Ovo je početak naše borbe koja će trajati i u kojoj ćemo pobediti. Da je večna Crna Gora", rečeno je na skupu.

Okupljeni su nosili crnogorske državne i jednu slovenačku zastavu, čuli su se i pokliči "Slava Ukrajini".

"Budna li si Crna Goro? Nije zora nego mrkli mrak, nikad mračnije nije bilo do danas kad fotelju predsednika crnogorskog parlamenta uručuju nikom drugom do četničkom vojvodi, krvniku nezavisne i građanske Crne Gore Andriju Mandiću. Čuli smo danas pokajničke poruke u plašljivom tonu, videli otužne poglede ucveljenog Vučićevog sluge, i Putinovog idolopoklonika koji poziva na pomirenje, pa se nameće pitanje s kim to ovaj četnik hoće da se miri? S nama, Bošnjacima, Albancima, građanima i građankama kojima je pretio? Na pogrešne si se namerio Mandiću. Za tebe znamo ko si i što i ništa si", rečeno je na skupu.

Posle protesta neki od okupljenih poručili su da su "svi koji su danas glasali za Mandića fašisti i klerofašisti".

"Taman smo ispratili ove prodane duše i najvećeg i izdajnika u istoriji Crne Gore, a dobili nove spremne da za vreću srpskih dinara prodaju sve naše blago, našu Crnu Goru. Nema ovde poslednje bitke mi smo večna meta", čulo se na skupu u Podgorici večeras.

"Mi nismo Srbi i nikad nećemo biti. Moja majka me pupčanom vrpcom vezala za moju nacionalnost. Sada imam dve majke - onu koja me rodila i Crnu Goru. Mi nećemo izdati majke", rekla je večeras Jelena Marković iz Liberalne partije.

Po njenim rečima "tužilaštvo ne vidi da se pokušava puzajući državni udar".

"Umesto da VDT reaguje i procesuira plasiranje anticrnogorstva, oni staju na stranu Crkve Srbije i Vučića. On i njegovi ministri su se umešali u popis. U Srebrenici se desio genocid, a to i ovde rade, samo ne puškom. To je kulturni genocid. EU i NATO moraju da nas zaštite i ne smeju više zabadati glavu u pesak. Mi nismo Srbi i nikad nećemo biti", rekla je ona.

image