Vučić: Srbija će uvek biti pod pritiskom zbog KiM; Hrvatska i skandinavske zemlje bi da nas kazne

Srbija će uvek biti pod pritiskom kada je u pitanju Kosovo i Metohija, ali je važno da država ide napred, kaže predsednik Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da su razgovori sa evropskim zvaničnicima u Briselu bili komplikovani, ali i da sledi još teških odluka.

"Situacija u Briselu je bila veoma komplikovana i teška, borili smo se i odradili svoj posao. Ono što je važno - mislim da smo sačuvali Srbiju, uprkos činjenici da se ni danas ne osećate dobro, i ne možete da se osećate dobro dok traje teror nad narodom na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić u emisiji "Ćirilica".

Vučić je saopštio da će sutra imati važan razgovor sa predsednicom Evropske Komisije Ursulom Fon der Lajen.

"Sutra ćemo imati važan razgovor ceo dan i veče, jer ona ostaje u Beogradu da prenoći i dugo ćemo, osim zvaničnih razgovora, imati razgovore i posle toga, u četiri oka i zajedničku večeru. Imaćemo mnogo vremena da razgovaramo o svim važnim pitanjima za Srbiju, što mislim da je uvek negde lekovito", dodao je Vučić.

On je istakao da će biti još teških odluka, ali da "znamo šta ne smemo", i da je važno da Srbija ide napred.

Vučić je dalje naveo da će Srbija uvek biti pod pritiskom kada je u pitanju Kosovo i Metohija, i podsetio da su za kažnjavanje Srbije uvek bili Hrvatska, deo skandinavskih i baltičkih zemalja, ponekad i Bugarska, kao i deo samih Srba, koje je nazvao "autošovinistima".

On je podvukao da se "nikada niko nije tako ostrašćeno zalagao za kažnjavanje Srbije kao Hrvatska". 

"Ne mogu da kažem da meni neko lično preti, ali to se radi kroz tzv. prikrivene pretnje našoj zemlji. Ono što ja ne mogu da razumem je kada se prave da ne vide ono što ja znam da vide. Jedno od pitanja na koje nisam bio spreman je pitanje zašto sedim sa Miloradom Dodikom, jer mi je bilo logično da srpski lideri sede zajedno. Kažu da nije dobro da jedem hamburger sa njim, moj odgovor nije imao veze sa menijem i hranom", kazao je predsednik Srbije.

Spomenik Ištvanu Pastoru

Vučić je, takođe, rekao da je smrt predsednika Skupštine AP Vojvodine i lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora "ogroman gubitak za Srbiju".

"Smrt Ištvana Pastora je veliki gubitak za Srbiju, to je čovek koji je izvukao iz ralja sukoba svojom snagom srpski i mađarski narod, ja sam mu beskrajno zahvalan. Biće mu podignut spomenik kakav zaslužuje, zbog svega što je uradio i za Srbiju, Mađare i za snaženje naših odnosa", napomenuo je predsednik Srbije.

Javne finansije u Srbiji u odličnom stanju

On je napomenuo da je od predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) danas čuo da su javne finansije Srbije u odličnom stanju i da će sve što je obećano od povećanja plata i penzija biti u potpunosti ispunjeno bez posledica po javne finansije.

Vučić je dodao da Srbija drži nisku stopu javnog duga na 51 odsto, a da je taj procenat na nivou Evropske unije 83 odsto, a na nivou evrozone 91 odsto.

On je istakao da industrijska proizvodnja raste brže od očekivanog, te da misli da će i za ovu godinu rast ići i do 2,7 odsto, a možda i do 2,8 odsto BDP-a.

"Pri tome industrijska proizvodnja vuče naš napredak, tako da ljudi ne moraju da brinu. Sve što smo obećali od penzija, plata, sve što smo rekli za studente je nešto što će biti odmah i u potpunosti ispunjeno i bez ikakvih posledica po javne finansije Srbije", rekao je Vučić.

On je poručio da država pokušava da sačuva Srbiju i interese Srbije, ali da se u isto vreme unapredi ekonomija i ekonomski rast.

Za sedam dana kreće izgradnja pruge Niš - Dimitrovgrad

Vučić je, takođe, otkrio da za samo sedam dana kreće izgradnja brze pruge Niš - Dimitrovgrad, a najavio je i brzu prugu Budimpešta - Novi Sad - Beograd - Niš - Sofija - Istanbul.

Prema njegovim rečima, iz Srbije do Istanbula vozom će se putovati sedam i po ili osam sati.