Izabrana 44. Vlada Crna Gore, "naša vizija je Crna Gora kao Švajcarska Balkana i Singapur Evrope"

Sa 46 glasova za, 19 protiv i 1 uzdržanim, Milojko Spajić izabran je za premijera Crne Gore. Burna i žučna rasprava u Skupštini Crne Gore trajala je čitave noći. 

Skupština CG je jutros izabrala 44. Vladu Crne Gore. Za izbor nove Vlade glasalo je 46 poslanika, protiv je bilo 19, jedan uzdržan.

Novoizabrani predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić izjavio je odmah po izboru da ga prva obaveza čeka za oko sat vremena, kada će biti obavljena primopredaja dužnosti sa prethodnim predsednikom vlade Dritanom Abazovićem. 

U 10 sati Spajića čeka sastanak sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a u 13 časova prva sednica vlade, na kojoj će prva i glavna odluka biti ona o odlaganju popisa za 30. novembar. 

Na pitanje novinara kakav će uticaj Beograd imati na rad nove vlade, Spajić je kratko odgovorio - nula. 

Na pitanje kakva je bila uloga Beograda u formiranju vlade, takođe je odgovorio - nula. 

Rasprava trajala celu noć: "Samo Zadruga i Skupština"

Čitave noći, do ranih jutarnjih sati trajala je u Skupštini Crne Gore rasprava o novoj vladi, burna i na momente žučna.

Nikola Zirojević, poslanik Socijaldemokrata u jednom trenutku je, oko pet ujutru konstatovao da na Jutjub kanalu Skupštinu u tom trenutku gleda samo oko 1.500 građana i da se "u ovo doba gledaju samo Zadruga i Skupština". U isto vreme Drita Lola, poslanica DPS konstatovala je da je Crna Gora "i zvanično u čeljustima velikosrpskog nacionalizma".

Poslanik DPS-a Jevto Eraković, oko četiri ujutru izneo je uverenje da "sklepana vlada" ne može dugo trajati. Eraković je rekao da je program "Evropa sad 2" kao NLO (neidentifikovani leteći objekat).

Posle više sati rasprave, vršilac dužnosti predsednika Demokratske partije socijalista Danijel Živković rekao je da se ne radi "ni o kakvoj opstrukciji, već o komentarima na ono što je Spajić izložio, a sednica može da se odloži za sutra".

Sednica ipak nije odložena već je nešto kasnije duboko ušla u novi dan.

Poslanik DPS-a Nikola Rakočević, ocenio je da je zakazivanje sednice posle ponoći opstrukcija i da je besmisleno govoriti u četiri ujutru.

Poslanik GP URA Filip Adžić, konstatovao je da Spajić nije pisao ekspoze, i da ne planira da ga sprovodi.

"Zna on ko su ljudi iz njegovog okruženja koji su ključni u ovom procesu. Žao mi je što je Spajić propustio priliku da formiramo stabilnu vladu, oslobođenu onih koji imaju određenih repova iz prošlosti i onih koji svojom ideologijom ne pripadaju tu...", rekao je Adžić.

Vladimir Dobričanin iz Ujedinjene Crne Gore konstatovao je u jednom trenutku da "ovde čitav dan sluša o četnicima i pratizanima, ovima se ovde priviđaju četnici".

"Ovaj ovde priča šta je bilo 1943. Ako nastavimo ovako, ja ću da pričam o nekoj bajci. Sprečite ove neokomunističke izlive, ajde da se skoncentrišemo na izbor vlade", rekao je Dobričanin.

Kandidat za ministra spoljnih poslova Filip Ivanović (PES), rekao je da DPS opstruira izbor vlade.

"Mi možemo ostati ovde do kad god hoćete, jer mi biramo vladu", rekao je Ivanović.

Na samom početku sednice, negde iza ponoći govorio je odlazeći premijer vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović koji je rekao da je njegova vlada ostvarila odlične rezultate.

Na govor Abazovića reagovao je poslanik Pokreta Evropa sad Andrej Milović rečima:"Evo kako zvuči nervozni čovek koji odlazi sa pozicije".

"Sad je malo glasan, vidi državljane iz Njemačke, BiH, čini se samo da sebe nije video. Obećavao je ruku pravde, a dobili smo rupu pravde. Čovek koji se hvali rezultatima u sektoru bezbednosti, nije mogao da vidi da se mesec i po dana kopa rupa u Višem sudu. Umalo ta rupa nije stigla do njegovog kabineta. Sve uspehe postignute u Crnoj Gori postigli su oni koji su nadležni za to, a ne Dritan Abazović. Sledi interesantan period za Abazovića jer ima tu nekih azila i datih miliona, rizorta sa procentima vlasništva, trajektima koji koštaju 80 miliona plaćeni 570 miliona, nekih ekspoa i glasanja ", rekao je Milović.

On je Abazoviću poručio da bi trebalo da bude srećan ako ostane poslanik.

"Ima tu interesantnih stvari. A vaša javna suđenja narod je potpuno ogolio. Videćemo ko će biti poslanik a ko ministar, ko će biti na slobodi, a ko đe treba. Videćemo i aferu Do Kvon, ko je šta radio. U 44. vladi niko neće hapsiti. Jer nema tu nadležnost. Nećemo mi uzimati nadležnost ni tužilaca ni sudija. Vi ste g. Abazoviću opasan čovek, jer ste spremni na sve. Vi ste zbog funkcije premijera bili spremni da namestite hapšenje samo da biste srušili rejting PES-u, da biste ostali premijer", rekao je Milović.

U prvom delu govora Dritan Abazović je, inače, rekao da je sve što je Spajić naveo "jedna velika prevara".

Abazović je rekao i da je Spajić dužan da građanima obezbedi prosečnu zaradu od hiljadu eura već u januaru ove godine.

Mandatar Milojko Spajić rekao je nakon Abazovićevog izlaganja da je to "nastavak putujućeg cirkusa zvanog 43. Vlada".

"Toliko ste neistina izneli. Najlakše su brojčane. Ostavili ste 200 miliona. Odakle vam to? Sedamdeset miliona je došlo od hedžinga. Da tada to niste povukli, ne biste imali da isplatite zarade u junu. Šezdeset miliona ste povukli od ekonomskog državljanstva. Mislite da je to neka nauka? To je smešno. To ste prikazali kao prihod. Ali taj novac ne možete da trošite na potrošnju. To nije 200 miliona, premijeru, vi pojma o tome nemate. Trideset miliona ste dobili od EU, ali ni to ne može da se koristi u potrošnji. Vi niste uradili ništa po pitanju fiskalne konsolidacije. Moraćemo da uradimo tehnički rebalans", rekao je Spajić.

Inače, Abazović je koji se u sali Skupštine prvi put pojavio iza ponoći čestitao novom rukovodstvu Skupštine izbor na funkcije.

"Gospodine Mandiću, drago mi je što ste došli do mesta predsednika parlamenta i što se prešao jedan put od nekih, da me ne shvatite pogrešno, želja da se 'zapali' državni parlament do toga da se on danas čuva", rekao je Abazović.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić, rekao da je "slika i prilika" Spajićevih evropskih vrednosti "situirana u fotelji šefa parlamenta".

"Pristali ste da Mandić i eks Demokratski front (DF) s partnerima u vladajućoj većini budu cenzura vašoj vladi. Vi ste u vlast uveli produženu ruku velikosrpskog nacionalizma. Četničku ideologiju ste pretvorili u državnu. Bogato ste planirali participaciju DF-a u rekonstrukciji vlade", naveo je.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša tražio je od Spajića da pročita celi ekspoze, pošto je Spajić na početku sednice od ekspozea pročitao pred poslanicima samo imena kandidata za ministre i par opštih ciljeva.

"Građani žele da čuju živu reč", rekao je Mugoša.

Poslanik DPS Danijel Živković je pitao je li u redu da mandatar pročita samo sastav vlade bez onoga što planira da uradi.

"Ili želite da se šalite s nama, dobićete opstrukciju i nećete izglasati vladu. Način na koji se ponašate vređa ne samo Skupštinu, nego i građane koji su poverenje dali opozicionim partijama. Birati Vladu u 23.30 baca ozbiljnu senku na ovaj proces. Način na koji ovo radite je neprimeren. Možete se smejati i ponašati kako hoćete, ali ne dokle hoćete. Ovakvo ponašanje zaslužuje da ne održite ovu skupštinu večeras", rekao je Živković.

Pre toga, Spajić je u kratkom obraćanju poslanicima rekao da se "na vanrednim parlamentarnim izborima održanim u junu ove godine, Crna Gora jasno opredelila da želi odgovorne političare i državnike, kojima će na prvom mestu biti oporavak i prosperitet našeg društva i koji će posvećeno raditi na ekonomskim reformama, poboljšanju životnog standarda svakog pojedinca, vladavini prava i što skorijem pristupanju Crne Gore EU".

"Naša vizija je Crna Gora kao Švajcarska Balkana i Singapur Evrope. Vlada, koju vam danas predstavljam, odraz je razumevanja upravo tih očekivanja od junskih izbora", istakao je Spajić.