Srbija i Balkan

Cvijanović: Jedinstvo o nacionalnim pitanjima

Obaveza SNSD-a, kao partije koja je dobila ogromno poverenje građana, jeste da nastavi da okuplja one koji žele da daju doprinos jačanju Republike Srpske, naglasila je srpska članica Predsedništva BiH
Cvijanović: Jedinstvo o nacionalnim pitanjimawww.globallookpress.com © Borislav Zdrinja/Xinhua

Uoči formiranja vlasti na osnovu izbornih rezultata u Republici Srpskoj, novoizabrani srpski član Predsedništva BiH i potpredsednica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Željka Cvijanović je istakla da svaka politička partija ima pravo na svoj stav, kao i da svako nosi odgovornost za svoje odluke.

Upitana da prokomentariše izjavu vršioca dužnosti predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) Milana Miličevića da ova partija nikada neće biti deo tzv. "široke koalicije", Cvijanovićeva je rekla da takav njegov odgovor na poziv novoizabranog predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da se održi sastanak parlamentarnih stranaka, kako bi se razmotrila mogućnost stvaranja "široke koalicije" s ciljem zaštite interesa Srpske, nije iznenađenje.

"Nema se tu šta da se komentariše. Naime, mi godinama nudimo i pobeđujemo, a opozicija godinama odbija i gubi na izborima. Objašnjenje je jednostavno - narod očekuje jedinstvo po nacionalnim pitanjima", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je obaveza SNSD-a, kao partije koja je dobila ogromno poverenje građana, da nastavi da okuplja one koji žele da daju svoj doprinos jačanju pozicije Republike Srpske.

Milićević je povodom poziva Milorada Dodika prethodno istakao da SDS neće biti deo široke koalicije.

"Bićemo ujedinjeni sa svima koji budu uz nas u toj odbrani, ali nikada nećemo biti deo bilo kakve manipulacije takozvane široke koalicije kako bismo pojedincu ili grupi obezbedili dvotrećinsku većinu za odbranu sopstvenih ili partijskih interesa pod izgovorom srpskog jedinstva", rekao je Milićević.

Podsećamo, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je prethodnog dana da, nakon polaganja zakletve u utorak 15. novembra, planira da organizuje sastanke sa predstavnicima parlamentarnih političkih partija, od kojih očekuje da se izjasne da li žele da budu deo široke koalicije kako bi obezbedili dvotrećinsku većinu u Narodnoj skupštini.

Dodik je na Instagramu napisao da formiranje vlasti na osnovu izbornih rezultata u Republici Srpskoj počinje 15. novembra održavanjem konstitutivne sednice Narodne skupštine, na kojoj će položiti zakletvu kao predsednik RS.

image