Zašto Jakovu Milatoviću smeta Milorad Dodik

Crnogorski predsednik ponovio da je Podgorica okrenuta ka evropskoj budućnosti, a ne "retrogradnim idejama"

Izjava predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da bi u novoj konfiguraciji sveta za koju godinu Srbi trebalo da traže jedinstvenu državu koju čine Republika Srpska, Srbija sa KiM i Crna Gora, dočekana je na nož u Crnoj Gori.

Crnogorski predsednik Jakov Milatović hitro je osudio tu izjavu o stvaranju "države Srba".

"Jasno je da je to bila loša izjava koju zaista osuđujem. Crna Gora je jasno zaokružila svoju državnost, snažno trasirala evroatlantski put. Radujemo se da se Bosna i Hercegovina pridruži tom putu", rekao je Milatović. 

Ovim povodom reagovalo je i crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je pozvalo Dodika da se uzdrži od ekspanzionističke i nacionalističke retorike, te da se ponaša politički i državnički odgovorno, u duhu prijateljskih odnosa Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

"Podsećamo Dodika da je Crna Gora nezavisna i međunarodno priznata država, članica NATO-a, okrenuta evropskoj budućnosti, a ne retrogradnim idejama koje žive zahvaljujući nacionalističkoj retorici i stremljenjima pojedinih političara iz regiona", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ubrzo je usledio Dodikov odgovor, da bi "bilo zanimljivo proveriti volju građana Crne Gore, ali ne na referendumu Miroslava Lajčaka, već na demokratskom".

"Kada kažem da bi dobro bilo da se u stogodišnji nacionalni plan uključi i mogućnost ponovnog ujedinjenja, ne mislim na prisilni akt udruživanja, već na slobodno izraženu volju građana tih država", odgovorio je Dodik crnogorskom ministarstvu za agenciju Srna.