Proevropska jabuka razdora: Ko (ne)će s Marinikom Tepić?

Opozicija će na predstojeće izbore izaći u dve, a možda čak i u tri kolone

Nakon što su propali pregovori državotvorne opozicije, dogovoreno je da se na predstojeće izbore izađe u dve kolone. Ispostavilo se da je "kamen spoticanja" bila postizborna saradnja sa prozapadnom opozicijom čiji su nosioci liste na republičkim izborima Marinika Tepić i Miroslav Aleksić.

"Mi se zovemo NADA, tako da se iskreno nadam da postoji šansa (da opozicija izađe sa jednom listom), ali koliko je to realno, ne znam. Ta jedna tačka sporenja teško da može biti prevaziđena, realnije je da ćemo ići na dve liste", rekao je za N1 Predrag Marsenić iz Novog DSS.

Marsenić je objasnio da je tačka sporenja među patriotskim strankama saradnja sa prozapadnom opozicijom posle izbora.

"Mi smo želeli da ljudi znaju, da kada glasaju za nas, glasaju za smenu ove vlasti, a da bi se ova vlast smenila potrebno je da se ujedinimo nakon izbora, da zajedno uđemo u neku vrstu koalicije, koja na republičkom nivou može biti tehnička, a na gradskom nivou onakva kakva treba da bude. I naša ideja je bila da to jasno kažemo građanima", naglasio je Marsenić.

Marsenić pojašnjava da su želeli da građanima jasno kažu da će nakon izbora ići i sa proevropskom opozicijom u smenu vlasti.

"Tu je bilo neslaganje, jer Dveri i Zavetnici nisu mogli da se obavežu na to, najviše Zavetnici. I mi to razumemo, to je njihovo pravo, ali nismo želeli da lažemo građane", dodao je je.

Dragan Dobrašinović iz Dveri, sa svoje strane, podseća na "principe koje su Dveri usvojile na početku".

"A to je – da ovi odu, a da se oni ne vrate, jer mi nismo zadovoljni ni jednima ni drugima, ali smo rekli da ako se poštuju neki principi Dveri, koji se odnose na francusko-nemački plan, na suverenitet Srbije, na poštovanje našeg identiteta, onda je to nešto sasvim drugo, možemo da razgovaramo sa ostatkom opozicije", rekao je on za N1.

Dobrašinović navodi da saradnja sa prozapadnom opozicijom u Beogradu nije sporna, dok na republičkom nivou jeste.

"Nema nikakvog spora u vezi s tim, jer jedno je grad, drugo republika. U gradovima, pa i u Beogradu, koji nije tipično lokalna priča, možemo sarađivati. To su mesta gde se ne određuje državna politika, tu saradnja za nas nije nimalo sporna", rekao je Dobrašinović.

Marsenić je takođe ostavio mogućnost saradnje Novog DSS-a sa Narodnom strankom Vuka Jeremića. "Naša ideja je bila da idemo svi zajedno u jednoj koloni. Sa Narodnom strankom se još pregovara. Možda će biti i tri kolone, a ja bih najviše voleo jednu", zaključio je Marsenić.