Ministar Nešić podigao tri prsta u Sarajevu: Počinje istraga Šmita?

Nešić je pokazao i dozvolu za pristup tajnim podacima stepena "tajno" i "vrlo tajno"

Ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić rekao je da je obavešten od strane SIPA da su dobili naredbu iz Tužilaštva BiH da preduzmu mere i radnje u cilju provera osnovanosti navoda iz akta Ministarstva bezbednosti, a koja se tiču Kristijana Šmita.

Na konferenciji za novinare Nešić je rekao da SIPA postupa po naređenju Tužilaštva.

"SIPA utvrđuje ono što smo mi predali Tužilaštvu da li tu ima elemenata krivične odgovornosti. Ono što me raduje jeste da Tužilaštvo BiH preduzima određene mere i radnje", kaže Nešić, prenosi RTRS.

Nešić je pokazao na današnjoj konferenciji za medije i dozvolu za pristup tajnim podacima stepena "tajno" i "vrlo tajno".

Pokazao je dokumente da ne postoje smetnje za njegov pristup tajnim podacima.

Pročitao je sadržaj rešenja koje je dobio od bezbednosnih agencija, uključujući i OBA.

Nešić na konferenciji podigao tri prsta

Nešić je ponovo na konferenciji za novinare u Sarajevu, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, podigao tri prsta komentarišući toranj na vrhu Trebevića, koji je od sinoć osvetljen u bojama zastave RS.

On je rekao da ne vidi nikakav problem u tome jer se nalazi na teritoriji Srpske, i da nikome ne treba to da smeta kao što ni njemu ne smeta zastava BiH.

"Sve što je normalno smeta, sve što nije normalno vama ne smeta. Sve što je u skladu sa zakonom i predviđeno ustavom RS i BiH za mene je prihvatljivo", rekao je i podigao tri prsta, prenosi portal "Kliks.ba".

Kako podseća RTRS, Nešić je predao 16. oktobra u Tužilaštvu BiH dokumentaciju koja potvrđuje da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik.

Ranije je pozvao Tužilaštvo da hitno sprovede istragu o nelegalnom i lažnom predstavljanju Šmita kao visokog predstavnika u BiH i njegovim aktivnostima, te da o rezultatima obavesti javnost.

On je tada rekao da je Kristijan Šmit nemački građanin, koji na prostoru BiH boravi na osnovu diplomatske note nemačke Ambasade u BiH, a ne na osnovu rezolucije Saveta bezbednosti, što ukazuje da je on nelegitiman.