Srbija i Balkan

Nova krivična prijava protiv Dodika: Advokat tvrdi da je izazivao nacionalnu i versku mržnju

Advokat Mirnes Ajanović naglasio je da za ovo krivično delo predsedniku Srpske preti kazna od tri godine zatvora
Nova krivična prijava protiv Dodika: Advokat tvrdi da je izazivao nacionalnu i versku mržnjuwww.globallookpress.com © Nedim Grabovica/Xinhua

Protiv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika podneta je krivična prijava, a po naredbi Tužilaštva BiH saslušani su pripadnici SIPA-e u svojstvu svedoka, odnosno podnosioca prijave.

Dodik je prijavljen zbog svoje izjave od 14.9.2022. godine, o tome da navodno hrišćanska i muslimanska zajednica u BiH ne mogu zajedno živeti, te izjave od 19.9.2022. godine da "sa muslimanima ne možemo imati zajedničke škole, zajedničke udžbenike".

Advokat Mirnes Ajanović smatra da je Dodik, delujući kao izabrani zvaničnik, tada član Predsedništva BiH, javno izazivao i raspirivao nacionalnu i versku mržnju i unosio razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima u BiH.

Za to krivično delo propisana je kazna zatvora od najmanje tri godine članom 145a Krivičnog zakona BiH.

Ajanović je u svedočenju izneo i nove činjenice. On je naročito istakao iskazivanje upornosti predsednika Republike Srpske u izvršenju krivičnog dela sa ciljem rušenja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine.

image