Srbija i Balkan

Advokat poznat Srbima sprema postupak protiv Šmita: "Sve što radi, radi nelegalno"

Anđelo Fiore Tartalja pokreće postupak protiv Šmita, a dobio je više stotina presuda u korist italijanskih vojnika Kfora koji su oboleli nakon misije na KiM od posledica osiromašenog uranijuma. Pomaže i građanima Srbije koji su podneli pojedinačne tužbe protiv NATO-a
Advokat poznat Srbima sprema postupak protiv Šmita: "Sve što radi, radi nelegalno"www.globallookpress.com © Virginie Lefour

Protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita ubrzo će biti pokrenut sudski postupak, jer "sve što radi, radi ilegalno", najavio je italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja. 

Tartalja je nakon konferencije za novinare u Banjaluci, gde je održan sastanak o zdravstvenim i ekološkim posledicama NATO bombardovanja Republike Srpske osiromašenim uranijumom, rekao da je tema bila i predsednik Republike Srpske, kao i sudski postupak koji se vodi protiv njega.

"Predsednik Srpske je predmet mnogih napada i to samo zato što vodi jednu demokratsku politiku i brine o građanima svoje zemlje. Dodik je istovremeno odličan predsednik i osoba. Moje viđenje je apsolutno objektivno i ovo je razlog zbog čega želim da ga branim", kazao je Tartalja.

Istakao je da ne može da otkrije strategije odbrane vezane za postupak koji će pokrenuti.

"Planiramo da pokrenemo postupak pred evropskim sudovima protiv Kristijana Šmita, ali razlog zašto učestvujem u svemu ovome je zato što je gospodin Šmit sve što radi, radi ilegalno. Prvo želim da učinim, pa ću obrazložiti strategiju", naveo je Tartalja, prenela je RTRS.

Anđelo Fiore Tartalja dobio je više stotina presuda u korist italijanskih vojnika Kfora koji su oboleli nakon misije na KiM zbog osiromašenog uranijuma, a deo je tima advokata koji su podneli prvu pojedinačnu tužbu protiv NATO-a u Srbiji.

Predsednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić kaže da je Tartalja jedan od najpoznatijih i najuglednijih advokata iz Rima, ali i iz cele Italije.

"Tartalja u Srpskoj boravi dva dana i možemo najaviti nove susrete", istakao je Stevandić.

image