Srbin na čelu crnogorske skupštine: Početak kraja srpskog političkog aparthejda

Izbor Andrije Mandića na čelo Narodne skupštine uspešan je epilog rušenja Mila Đukanovića 2020. i mogao bi biti dobar korak u pravcu dekriminalizacije Srba u ovoj državi, kažu sagovornici RT Balkana

Izbor Andrije Mandića, predsednika Nove srpske demokratije i jednog od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore, za predsednika Narodne skupštine Crne Gore za Srbe u ovoj zemlji i one u regionu mnogo znači - načinjen je važan korak, ali se nalazimo na samom početku puta kojem su prethodile godine obespravljivanja srpskog naroda u Crnoj Gori, slažu se sagovornici RT Balkana.

Dolaskom Andrije Mandića na čelo crnogorskog parlamenta još uvek smo na pola koraka od rešenja jer stranaka jasne srpske orjentacije još uvek nema u izvršnoj vlasti, na ministarskim pozicijama, naglašava Aleksandar Raković, naučni savetnik Instituta za noviju istorije Srbije.

"Na pola smo koraka od rešenja, ali daleko od toga da smo na pragu čitavog rešenja posebno zbog toga što se Spajić pokazao kao nepouzdan tokom prethodnih godina. Ipak, ovo je važan korak za ostvarivanje prava srpskog naroda u Crnoj Gori", naglašava Raković.

On napominje da je to priznanje Mandićevoj stranci i koaliciji  zbog svega što je uradio da padne režim Mila Đukanovića.

"Sada se konačno pravi realna situacija u Vladi Crne Gore. Za Srbe u Crnoj Gori to takođe puno znači jer je to uspešan epilog zajedničke borbe na rušenju Đukanovića 2020", kaže Raković.

Istoričar Čedomir Antić iz Naprednog kluba napominje da je jako bitno da srpski narod u Crnoj Gori bude dekriminalizovan i podseća da je on sistematski bio kriminalizovan tokom proteklih 20 godina, što se ne bi dogodilo da to nisu htele Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Nemačka, zemlje čije su diplomatije doprinele stvaranju neke vrste političkog aparthejda prema srpskom narodu, ističe naš sagovornik.

"Srpske stranke su prošle jedan trnovit put. Ovo je dobar korak ka dekriminalizaciji, ali mislim da će Srbi postati ravnopravni u Crnoj Gori tek kada SAD prestanu da budu prisutne na evropskom kontinentu. To izgleda daleko, ali stepen kriminalizovanosti SAD i količina truleži koju osećamo iz tog pravca govori da ćemo možda to i doživeti", napominje Antić.

Uporno uskraćivanje vlasti bez obzira na izborne rezultate sada je promenjeno.

"To je učinjeno jednim trulim kompromisom za koji verujem da su naredile SAD jer oni rade po sistemu toplo-hladno i verovatno sad hoće nešto da nam uzmu u Republici Srpskoj ili na Kosovu ili žele da pokažu nešto vezano za Ukrajinu pa je sada dozvoljeno da na čelo parlamenta dođe Srbin, ali ne i da uđe u vladu", kaže Čedomir Antić.

Aleksandar Raković ukazuje da nisu svi zapadni zvaničnici bili protiv crnogorske vlade sa učešćem u njoj predstavnika Srba.

"I kod zapadnih faktora koji su bili delimično podeljeni po tom pitanju, bilo je jasno da Srbi moraju da participiraju u toj vlasti, za njih bi najbolje bilo da je reč samo o SNP-u, ali nisu bili za to da Srbi budu izostavljeni", ističe Raković.

On podseća da je Mandić, kada je izabran na novu funkciju, morao da otrpi, po ko zna koji put, strahovite uvrede koje su se čule i u skupštinskoj sali i ispred nje većinom od pristalica DPS-a Mila Đukanovića.

"Njih muči postojanje Srba jer ih podsećaju na to da su oni i sami nekad bili Srbi pre nego što su promenili identitet", naglašava Raković.

Antić smatra da oni koji su uzvikivali parole o fašizmu i slavi Ukrajini, nemaju problem sa Mandićem, već žele da deo stanovništva koje je sa njima bilo u nekoj vrsti pakta uplaše Srbima kao svedocima prošlih vremena i progona srpskog naroda i srpske crkve.

"Ne treba da govorimo o tome ko je postavio sudinicu koja seče vene da ne bi došla pred sudiju, čiji je sin manijak koji govori o švercu sedam kila kokaina, nego pričamo o tome kako je Mandić četnički vojvoda. A čiji će vojvoda da bude, da neće hrvatski možda? Da neće možda da pušta Tompsonove pesme na RTCG?", pita se Antić.

On navodi da je to "glupa ideologija Mila Đukanovića" koji vodi crnogorsku naciju u političku smrt.

"Ali naš problem danas više nije Milo Đukanović. Naš problem danas su tzv. ratluci. To je nova nacija koja se pojavila u Crnoj Gori, a to su ovi što zavisi od temperature danas su Crnogorci, sutra su Srbi, ali nikad nisu prijatelji srpstva i Srbije. Ne računam tu Spajića i Milatovića jer oni naciju nemaju", kaže Antić.