Srbija i Balkan

Mošti kralja Milutina u novoj odeždi: U Crkvi Svete Nedelje presvučeni zemni ostaci srpskog vladara

Delovi stare rize deljeni su vernicima iz Srbije i Bugarske
Mošti kralja Milutina u novoj odeždi: U Crkvi Svete Nedelje presvučeni zemni ostaci srpskog vladara

Baš je bilo divno biti Srbin ovde. Ove reči su odzvanjale među našim narodom koji je, 29. oktobra, došao u Sofiju, u Crkvu Svete Nedelje - Saborni hram sofijske mitropolije, da prisustvuje divnom događaju: presvlačenju moštiju Svetog kralja Milutina, koje već sedam vekova počivaju u ovom hramu, pišu danas "Večernje novosti".

Bugarska pravoslavna crkva 30. oktobra proslavlja uspomenu na Svetog kralja Stefana Milutina, a sama bogomolja taj dan obeležava kao drugi hramovni praznik. Prema tradiciji, 29. oktobra, dan uoči praznika, u najvažnijoj crkvi bugarske prestonice, služena je Sveta arhijerejska liturgija sa presvlačenjem moštiju svetog kralja. Sa blagoslovom Neofita, patrijarha bugarskog i mitropolita sofijskog, bogosluženjem je načalstvovao episkop belogradčiški Polikarp, vikar mitropolita sofijskog.

Posle liturgije počeo je obred presvlačenja moštiju Svetog kralja Milutina. One su najpre iz centralnog dela hrama svečano unete u oltar i polođene na sveti presto. Skinute su stara riza i odežda da bi se riza iseckala na komade i podelila vernicima, a odežda poslala u Srbiju. Ovog puta u Hram svetih Petra i Pavla u Nemenikućama, na Kosmaju.

Sveti kralj je odeven u novu rizu i odeždu, a potom je sveštenstvo nosilo mošti u litiji glavnim ulicama Sofije. Na kraju, klečeći pred svetim moštima, episkop Polikarp je svetitelju pročitao posebnu molitvu, a svoje molbe klečeći prineo je i okupljeni narod.

image