Srbija i Balkan

Fon der Lajen u Sarajevu: Otvara se prostor za proširenje, Zapadni Balkan prioritet

Šefica Evropske komisije sastala se sa članovima Predsedništva BiH
Fon der Lajen u Sarajevu: Otvara se prostor za proširenje, Zapadni Balkan prioritet© Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen završila je posetu Srbiji, a odmah zatim otputovala u Sarajevo, gde se po dolasku sastala sa članovima Predsedništva BiH.

Fon der Lajenova je, kako je otkrila Željka Cvijanović, srpska članica Predsedništva, poručila da se u okviru novih geopolitičkih okolnosti otvara prostor za proširenje EU i da su prioritet zemlje Zapadnog Balkana.

"Blizu smo političke odluke u okviru koje se otvara proces pregovora BiH i EU", kaže Cvijanović, a prenosi RTRS.

Srpska predstavnica je, kako kaže, šefici Evropske komisije ukazala na zainteresovanost Republike Srpske da se sprovede dogovoreno.

"U razgovoru sam naglasila da to često ne vidim kod naših partnera u Sarajevu. Smatram da za razliku od mojih kolega, pre svega bošnjačkih političara, koji misle da stabilnost BiH zavisi od visokih predstavnika, da stabilnost ipak zavisi od saradnje BiH i EU na partnerskim osnovama. S druge strane želim da vidim prave partnere, a to jeste EU", kaže Cvijanovićeva.

Ona je kod predsednice Evropske komisije primetila  "da postoji drugačije raspoloženje nego što je postojalo ranije".

"Razgovarali smo i o nekim novim geopolitičkim okolnostima. Otvara se prostor za proširenje EU, a to je značajna promena političkog kursa u odnosu na prethodni saziv Evropske komisije, koji je govorio da takve stvari nisu izvodljive. Jedna od važnih poruka bilo je pitanje novog programa ekonomskog rasta, koji je dizajnirala EU, a u okviru kojeg se otvaraju mogućnosti za naše kompanije i građane da u tome učestvuju", objasnila je Cvijanović.

Ona je Fon der Lajenovoj objasnila da je smetnja evropskom putu to što "jedan pojedinac bio visoki predstavnik ili ne, može da zamenjuje rad parlamenata, a i rad vlada i Saveta ministara".

Šefica Evropske komisije se u Sarajevu srela i sa predsedavajućom Saveta minisara BiH Borjanom Krišto (HDZ) koja je ocenila da je današnja poseta predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen BiH vrlo značajan korak na putu ka Evropskoj uniji.

"Ovaj dolazak nam je prilika i da se predstavi rast Evropske unije za zemlje iz regiona. To je bitno za sve nas u BiH, mislim da svi treba da iskoristimo priliku da napravimo jedan značajan iskorak. Uistinu, moramo napraviti značajan iskorak rasta na svim poljima, u svim segmentima života. Od infrastrukture do slobode kretanja roba i usluga", kaže Krišto.

Dodaje i da je sa Fon der Lajenovom razgovarala o tome šta je Savet ministara uradio u poslednjih deset meseci na putu ka EU.

"Svesni smo da se BiH nalazi na putu pred izveštajem koji treba da bude objavljen 8. novembra. Izveštaj koji će biti napravljen na osnovu onoga što smo napravili do sada. Mislim da ćemo biti ohrabreni otvaranjem pregovaračkog procesa. Dobijanje kandidatskog statusa je puno doprinelo. Želim da istaknem i da je pomoć koju imamo od evropskih institucija nemerljiva", ukazala je Krišto.

Fon der Lajen je, inače, u utorak doputovala u Srbiju gde se sastala sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, sa kojima je razgovarala o brojnim pitanjima, pre svega o političkoj situaciji u regionu, ali i o reformama, koje bi trebalo i da se sprovedu, i evrointegracijama. Na aerodrom ju je ispratila predsednica Vlade.

Tokom četvorodnevne posete Zapadnom Balkanu ona je prethodno posetila Skoplje, Prištinu, Podgoricu.

image