Dodikov advokat za RT Balkan: Tužićemo Šmita i njegove pomagače pred međunarodnim sudovima

Predmet se još proučava i rano je govoriti pred kojim sve sudovima i protiv kojih lica uz Kristijana Šmita će biti podneta prijava, kaže za RT Balkan član pravnog tima Milorada Dodika advokat Srđan Aleksić

Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja biće šef pravnog tima predsednika RS Milorada Dodika koji će protiv nelegitimnog visokog predstavnika Kristijana Šmita i njegovih pomagača pokrenuti postupak pred međunarodnim sudovima, otkriva za RT Balkan član tima, advokat Srđan Aleksić.

"Anđelo Fjore Tartalja braniće predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i pred sudom u Sarajevu već 22. novembra", potvrđuje naš sagovornik saznanja RT Balkan.

Protiv visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita ubrzo će biti pokrenut sudski postupak, jer "sve što radi, radi ilegalno", najavio je juče italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja

Advokat Aleksić potvrdio je za RT Balkan da se tužba priprema, ali i će, pored Šmita, biti tuženi i oni koji mu pomažu u vršenju ilegalnih radnji.

"Gospodin Tartalja će voditi sve, ja sam samo deo tima. Mogu da kažem da ćemo pokrenuti postupak pred međunarodnim sudovima. Predmet se još proučava i rano je govoriti pred kojim sve sudovima i protiv kojih sve lica uz Kristijana Šmita", navodi Aleksić navodeći neka dela koja će im tužbom staviti na teret:

"Kristijan Šmit i još neka lica učestvuju u razgradnji Republike Srpske, urušavanju ustavnog poretka RS i tako dalje. O tome ćemo govoriti kada gospodin Tartalja kao glavni branilac pokrene tužbe u pretkrivičnom postupku."

Zbog osetljivosti predmeta, ali i mogućnosti da lica koja će biti obuhvaćena tužbom utiču na postupak - advokat Aleksić je zamolio da se strpimo do poslednje nedelje novembra, kada će javnost biti obaveštena o pojedinostima. 

"Najvažnije je da se istakne da je Kristijan Šmit na poziciji visokog predsednika ilegalno, iz čega proističe i da su sve njegove odluke ilegalne. On nema nikakav legitimitet, jer ga Savet bezbednosti nije imenovao za visokog predsednika", naglašava Aleksić.

Naš sagovornik ističe da Šmit takvim delovanjem krši zakone i BiH i RS, ali i da grubo urušava zakone svoje države, kao i međunarodno pravo. 

"Rusija i Kina nisu glasale za njega i on nije imenovan, već je nametnut. Prvi korak je da se ospori njegov legitimitet i njegove odluke proglase nelegalnim", naglašava advokat Srđan Aleksić.

Ranije je pravnik Ognjen Tadić, savetnik Milorada Dodika za RT Balkan najavio da će protiv Šmita tužbe podneti u SR Nemačkoj

Takođe, ministar bezbednosti BiH Nenad Nešić rekao je juče za RTRS da je ga je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) obavestila da su dobili naredbu iz Tužilaštva BiH da preduzmu mere i radnje u cilju provera osnovanosti navoda iz akta Ministarstva bezbednosti, a koja se tiču Kristijana Šmita.

Nešić je predao 16. oktobra u Tužilaštvu BiH dokumentaciju koja potvrđuje da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik.

U oktobru, pred Sudom BiH počelo je suđenje protiv Milorada Dodika i v. d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, zbog "nesprovođenju odluka Kristijana Šmita", kojeg u RS ne priznaju, jer ga nije izglasao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.