Srbija i Balkan

Slovačka odlučna da ne priznaje "Kosovo"

Delegacije dveju država ocenile su da će predstojeća poseta Republici Srbiji predsednika Vlade Slovačke Republike Eduarda Hegera pružiti dodatni impuls daljem produbljivanju sveobuhvatnih odnosa i saradnje dve zemlje
Slovačka odlučna da ne priznaje "Kosovo"© www.mfa.gov.rs

Predsednik Odbora za spoljne poslove Narodne skupštine Slovačke Republike Marijan Keri rekao je danas da njegova zemlja ne namerava da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije i preneo spremnost svoje zemlje da nastavi intenzivnu komunikaciju i saradnju sa Srbijom na svim poljima.

Keri je odlučnost svoje zemlje da ostane privržena principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost "Kosova" istakao tokom susreta sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, saopštio je MSP.

Dačić je istakao da Srbija posebno ceni principijelnu podršku Slovačke teritorijalnom integritetu i suverenitetu Republike Srbije i pronalaženju održivog rešenja za pitanje Kosova i Metohije.

Takođe, istaknuta je je neophodnost produbljivanja tradicionalno dobrih osnosa dveju zemalja i daljeg jačanja u svim oblastima od zajedničkog interesa, naročito u ekonomskoj sferi.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se, takođe, i sa novoimenovanom ambasadorkom SR Nemačke u Republici Srbiji Ankom Konrad.

Ambasadorka Konrad je ukazala da je SR Nemačka spremna da nastavi intenzivan politički dijalog i unapređivanje međusobnog poverenja sa našom stranom. Ona je posebno naglasila neophodnost pune primene Briselskog sporazuma i dogovora koje su postigle dve strane u dijalogu između Beograda i Prištine. Takođe,  apostrofirala je podršku SR Nemačke u procesu ubrzanja evropskih integracija Srbije.

image