Srbija i Balkan

Pendarovski brani Ramu: Kurti ga je možda uvredio

Tokom posete Tetovu i Čairu Kurti je nazvan premijerom svih Albanaca, što je uvreda za Ramu
Pendarovski brani Ramu: Kurti ga je možda uvrediowww.globallookpress.com © Thomas Trutschel/PHOTOTHEK

Kurtijeva poseta Tetovu i Čairu u Skoplju povodom preimenovanja jedne ulice po imenu Adema Demaćija iskorišćena je da se "igra na kartu 'velike Albanije", kaže predsednik Severne Makedonije Stevo Pandarovski u intervjuu za albansku televiziju "Senja" i dodaje da je premijer Albanije Edi Rama možda bio uvređen tom posetom.

"Bila je mapa 'velike Albanije', a drugi element koji me je zbunio je Kasami, koji je snimio video na kojem je rekao – dobrodošli u glavni grad Albanaca, obraćajući se Kurtiju, kao da je premijer Albanaca, što je uvreda za Ramu. Mislim da ne treba da koristimo ovakvu nacionalističku retoriku", rekao je Pendarovski.

Govoreći o dešavanjima na severu "Kosova", dodao je da on u spoljnoj politici, kao predsednik, ima odgovornost.

"Po mom mišljenju, makedonska država je reagovala na dešavanja na Kosovu", dodao je Pendarovski.

On je rekao da su osećanja makedonskog naroda specifična prema Srbiji, što je, prema njegovim rečima, vezano za njihov dug zajednički život u Jugoslaviji.

"Tačno je da neki politički subjekti pokušavaju da recikliraju ponašanje jugoslovenskih vlasti u poslednjoj deceniji. Uspešno smo imitirali Miloševića i njegovu politiku prema Albancima, jer je narativ bio da samo silom može da pobedi Albance. Posle 1991, promenio se narativ, a zatim i posle Ohridskog sporazuma. Bojim se da neki ljudi sa impulsima bivše Jugoslavije misle da je to jedini način da Albanci budu disciplinovani i da se solidariše sa srpskim svetom. Mislim da bi trebalo da konačno primenimo teoriju predsednika Gligorova – da nam je i u ovim stvarima potrebna distanca", rekao je Pendarovski.

Produktivnost "Otvorenog Balkana" bila bi mnogo veća kada bi se uključile sve zemlje regiona.

Kada je reč o "Otvorenom Balkanu", Pendarovski je rekao da je poručio da ako u inicijativu nisu uključene sve zemlje, jer se tada ne može ostvariti prekogranična saradnja.

"Produktivnost bi bila pet puta veća da su sve države regiona članice", rekao je Pendarovski.

image