Američka senatorka: Beograd i Priština da se dogovore, Mandić i Dodik izazivaju zabrinutost

Imala sam priliku da telefonom razgovaram i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da i tu iskažem zabrinutost i apelujem da uradi isto - da se vrati pregovorima, jer je normalizacija odnosa "dveju zemalja" jedini način da razrešimo ta pitanja, rekla je ona

Američka senatorka Džin Šahin izjavila je da se nada da će Beograd i Priština moći da se dogovore i nađu način da žive zajedno, kao i da razume da se možda neće međusobno priznati, ali da strane mogu makar da obezbede da građani ne žive u sukobu, strahu, i da ne moraju da brinu.

Ona je za "Glas Amerike", a povodom nedavne posete Zapadnom Balkanu, rekla da je u regionu najviše brine nerešeno pitanje odnosa Beograda i Prištine.

Prema njenim rečima tom prilikom se sastala sa premijerom i predsednicom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani i  apelovala je na Kurtija da se vrati za pregovarački sto i reši pitanja sa Beogradom.

"Imala sam priliku da telefonom razgovaram i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da i tu iskažem zabrinutost i apelujem da uradi isto - da se vrati pregovorima, jer je normalizacija odnosa dveju zemalja jedini način da razrešimo ta pitanja", rekla je ona.

Prema njenim rečima važno je da obe strane čuju od EU i SAD da su pregovori šansa za njih i da treba da rade na tome da prevaziđu razlike.

"Predlog koji se pred njima nalazi je onaj oko kojeg su se dogovorili, u okviru sporazuma iz Ohrida. I nadam se da razmišljaju kako da se tome vrate. Oni koji su odgovorni za dešavanja 24. septembra (u Banjskoj) moraju da odgovaraju. I moramo da obezbedimo da se to nikada više ne desi", rekla je ona.

Ona je rekla da "zna da su 'Kosovo' i Srbija rekli da im je u interesu da uđu u Evropsku uniju i postanu deo Severnoatlantske alijanse, zbog ekonomskih prilika koje se time otvaraju, a iskreno, i bezbednosnih".

"Znamo da je (predsednica Evropske komisije) Ursula fon der Lajen bila u regionu ove nedelje i da su tema razgovora bili ekonomski podsticaji za zemlje koje sprovode reforme, koje ih približavaju EU. Ta šansa možda neće biti tu beskonačno, ako uzmemo u obzir izazove s kojima se Evropa suočava – od rata u Ukrajini i ruske invazije na nju, preko izazova na Bliskom istoku do potencijalnih konflikata u svetu", rekla je ona.

Senatorku brine Dodik, ali i nova vlada u Crnoj Gori

Senatorka Šahin je rekla da je brine i "retorika" predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Veoma sam zabrinuta i zbog Bosne i Hercegovine i sve više zapaljive retorike gospodina (Milorada) Dodika koji govori o ocepljenju Republike Srpske od ostatka BiH", izjavila je ona.

Na pitanje novinarke "Glasa Amerike" kako komentariše izbor nove vlade u Crnoj Gori i to što je, kako tvrde, na mesto predsednika Skupštine te zemlje izabran Andrija Mandić "poznat po svojim anti-NATO i proruskim stavovima", senatorka kaže da je "apsolutno zabrinuta".

"Ne razumem kako neko može da gleda šta je Vladimir Putin uradio u Ukrajini, izvršio invaziju, ubija civile, uništava infrastrukturu – i to zato što je ta zemlja želela da bude deo EU i demokratije. Ne znam zašto bi bilo koja partija u Evropi mislila da je tamo njena budućnost", rekla je ona.

Šahin napominje da je brine i to što bi neko mogao da "sa Putinom podeli šta se dešava u državi članici NATO-a", kao i da bi Amerika morala da bude na oprezu.