Šef Predstavništva RS u Moskvi: Vrlo brzo i zvaničan datum posete Dodika Rusiji

Republika Srpska je izložena velikim pritiscima i važno je da postoji neko ko nas razume, podržava Dejtonski sporazum, a to je svakako Rusija, poručio je Perović

Vrlo brzo očekujemo i zvaničan datum posete predsednika Republike Srpske Milorada Dodika Ruskoj Federaciji, rekao je Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

"Velike su obaveze zvaničnika Rusije. Znamo da se predsednik Vladimir Putin nedavno vratio sa Samita u Kini, svi termini su gotovo popunjeni, ali nema sumnje da će Dodik uskoro biti u Moskvi i imaće sastanke na visokom nivou. Biće to veoma važna poseta", naglasio je Perović.

Perović od ove posete očekuje nastavak odlične saradnje Srpske i Rusije.

"Republika Srpska je izložena velikim pritiscima i važno je da postoji neko ko nas razume, podržava Dejtonski sporazum, a to je svakako Rusija", poručio je Perović.

Od 6. do 11. novembra na Moskovskom državnom univerzitetu međunarodnih odnosa Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije biće održana "Nedelja Balkana".

"Organizuje je Balkanski klub Naučnog studentskog društva Moskovskog državnog univerziteta međunarodnih odnosa ruskog MIP-a u okviru projekta 'Akademija NSD-a', uz pomoć granta Ministarstva nauke i visokog obrazovanja Ruske Federacije zajedno sa Predstavništvom Republike Srpske u Rusiji i Fondom za podršku javne diplomatije 'Aleksandar Gorčakov'", dodao je Perović.

Na "Nedelji Balkana" biće široka lepeza tematskih radova, od kulture, privrede, ekonomije, politike.

U Moskvi su nedavno održani Dani dokumentarnog filma Republike Srpske, a na festivalu je prikazano 30-ak filmova snimljenih u Srpskoj.

"Izuzetan odziv, bilo je i predstavnika diplomatije. Prikazano je oko 30 filmova, i verujem da će i drugi gradovi imati priliku videti te filmove, a ne samo Moskva. Ljudi su plakali na neke teške scene iz naše istorije, i ne samo Rusi, ovi filmovi moraju biti prikazivani redovno i u Republici Srpskoj", zaključio je Perović.