Srpska traži zatvaranje OHR-a: Prisustvo diktatora ozbiljno podriva put ka EU

U dokumentu se napominje da se Republika Srpska zalaže za brzo usvajanje neophodnih reformi na putu BiH ka članstvu u EU

Republika Srpska u potpunosti podržava evropske integracije BiH, a jedan od koraka, koji je neophodan da bi BiH postala članica EU, je zatvaranje OHR-a, piše u 30. izveštaju Republike Srpske Savetu bezbednosti UN.

"EU je odavno prepoznala da OHR nije u skladu sa standardima i uslovima za članstvo, a opšte je poznato da prisustvo stranca koji tvrdi da ima diktatorska ovlašćenja u BiH ozbiljno podriva evropske integracije", navodi se u izveštaju koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa Dejtonskog sporazuma, generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu i zemljama članicama Saveta bezbednosti uputio premijer Radovan Višković.

U dokumentu se napominje da se Republika Srpska zalaže za brzo usvajanje neophodnih reformi na putu BiH ka članstvu u EU, pri čemu treba voditi računa da se poštuju ustavne nadležnosti svih nivoa uprave.

"U skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, Republika Srpska je godinama marljivo radila na evropskim integracijama i ostvarila značajan napredak na postizanju ciljeva koje je EU zacrtala u svojim izveštajima o BiH", piše u izveštaju.

U dokumentu se navodi da su lideri na nivou BiH, uprkos svojim dubokim razlikama po mnogim pitanjima, poslednjih meseci postigli značajan napredak u sprovođenju reformi potrebnih za integraciju BiH u EU.

"Njihova dostignuća, koja su došla kroz direktne pregovore i bez ikakvog učešća Kristijana Šmita i njegovih ljudi, pokazuju šta domaće rukovodstvo BiH može postići samo kada je oslobođeno stranog uplitanja. EU je utvrdila 14 ključnih prioriteta za integraciju BiH u Uniju. Tokom leta, RS istakla je predlog da se svih 14 prioriteta reši u jednom paketu", podseća se u izveštaju, prenosi RTRS.