Zašto protestuju specijalci na KiM: Traže više para zbog rizičnih intervencija na severu

Od kraja prošle godine i naročito od maja ove, posle upada u opštine na severu, kapaciteti specijalnih jedinica su prenapregnuti, specijalci rade i po nekoliko smena zaredom bez zamene

I intervencija u selu Banjska na severu Kosova i Metohije, 24. septembra ove godine, kada su ubijeni jedan policajac i trojica Srba, jedan je od mogućih razloga za jučerašnji protest Jedinice za specijalne operacije (FIT) u Prištini. "Albanijan post" preneo je pre nekoliko dana nezvanična saznanja da je najavljeni protest specijalaca vezan pored ostalog i za angažovanje ove jedinice u tom incidentu.

"Informacije iz NjSI (FIT) kažu da su pripadnici ove elitne grupe, često nazvane ponosom policije", shvatili da im 24. septembra nije sve jasno preneto i da su neke stvari u političkom lancu uticale na njihov rad na terenu, preneo je "Albanijan post" bez daljeg ulaženja u detalje šta je to što policajcima u slučaju intervencije tog dana "nije jasno preneto".

I glavni razlog za proteste ove jedinice ima, makar posredno, veze sa Banjskom i odnosi se na novčane naknade za angažovanje jedinice u rizičnim situacijama. Tako su pripadnici FIT i jedinice za rukovanje eksplozivnim napravama juče pod kapuljačama i crnim naočarima protestovali pred zgradom tzv. Vlade Kosova tražeći promenu kategorizacije poslova i povećanje dodatka na rizik.

"Nećemo odustati dok se naši zahtevi ne realizuju. Dokazali smo se u više navrata u prošlosti i nedavno u neutralizaciji terorističke grupe 24. septembra. Zahtevamo da razmotrite dat predlog za naknade za rizik i prihvatite naše zahteve", rekao je tokom jučerašnjeg protesta u Prištini jedan od specijalaca.

Specijalci su pre nekoliko nedelja, sredinom oktobra, najavili i mogućnost privremenog istupanja iz Kosovske policijske službe. Tada su kao jedan od razloga sem zahteva da se povećaju naknade za rizik pomenute i neisplaćene naknada za prekovremeni rad. U kolikom su raskoraku predlozi Kurtijeve vlade i zahtevi specijalaca govori i podatak da policajci traže da se isplata za rizik odredi na 50 odsto od osnovne plate koja je po podacima, koje je juče objavio Kurti, i iznad 2.000 evra, dok je vlada predložila da se visine naknada razvrstaju u sedam kategorija i iznose od 45 do 150 evra. Prema tom predlogu jedinica za specijalne intervencije, jedinica za brze intervencije kao i jedinica za blisku zaštitu dobile bi naknadu od oko 150 evra uz osnovnu platu.

Bivši direktor Kosovske policije Rašit Ćaljaj za odluku kosovske vlade rekao je da je skandalozna jer su po njoj, naknade za ove jedinice manje nego što su bili i to za oko 65 evra mesečno.

Jedan od sagovornika RT Balkan sa KiM koji dobro poznaje ovu problematiku napominje da su posebno od kraja prošle i početka ove godine i odluke prištinskih vlasti o pojačanom angažovanju specijalnih jedinica na severu Kosova i od upada specijalaca u zgrade tri opštine na severu, kapaciteti specijalnih jedinica prenapregnuti, da policajci rade ponekad nekoliko smena u kontinuitetu a da to ne prati povećanja plata i naknade za rizik.

"Treba imati u vidu da specijalci od kraja prošle godine pojačano kontrolišu, recimo, sve prilaze, raskrsnice oko Severne Mitrovice, raspoređeni su u Bošnjačkoj mahali, u naselju Tri solitera, na Malom Zvečanu, na pravcu od Mitrovice ka Zvečanu i oko Zvečana, na magistralnim pravcima prema Leposaviću i Zubinom Potoku, dežuraju u bazama na Jarinju, na Brnjaku, kod Šaljske Bistrice, pojačano obilaze alternativne puteve sa severa Kosova prema centralnoj Srbiji. Sve to iziskuje pojačano angažovanje ljudstva, a ovo je bilo naročito izraženo krajem maja, tokom upada specijalaca u zgrade opštine Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, kada su policajci radili i po nekoliko smena zaredom, kada nije bilo redovnih smena ljudstva", kaže naš sagovornik i dodaje da su policajci nezadovoljni jer smatraju da nisu dovoljno nagrađeni za svoj trud i rizik kome se izlažu.

"Smatraju da je svaki odlazak na sever za njih rizik i traže da se to plati", reči su našeg sagovornika.

Reagujući na protest specijalaca Aljbin Kurti je rekao da svaki član te jedinice ima opremu vrednu blizu 10.000 evra, kao da će ubuduće, uz redovna primanja, koja su veća od 2.200 evra mesečno, imati i specijalni dodatak na rizik od 150 evra. Kurti je dodao i da je oko 200 policajaca ove godine imalo veću platu od predsednice Kosova Vjose Osmani.