Srbija i Balkan

Šmit podneo izveštaj UN: Dodik napada Dejton, nasilnici povratnike

Nelegitimni visoki predstavnik peti put je Savet bezbednosti izvestio o svom viđenju situacije u BiH
Šmit podneo izveštaj UN: Dodik napada Dejton, nasilnici povratnikewww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

Nelegitimni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit u svom izveštaju podnetom Ujedinjenim nacijama, požalio se na "do sada nezabeležene napade na Dejtonski mirovni sporazum i ustavnopravni poredak BiH", uključujući i visokog predstavnika i Ustavni sud BiH kao njihove zaštitnike.

Šmit za sve krivi vlasti Republike Srpske na čelu sa predsednikom Miloradom Dodikom.

U izveštaju koji se odnosi na period od 16. aprila do 15. oktobra, Šmit se, prema pisanju Radija Slobodna Evropa, žalio na pogrešna tumačenja Dejtonskog sporazuma u RS, koja "služe secesionističkim ciljevima, uključujući i tvrdnje kojima se negira kontinuitet BiH i pogrešno predstavlja njeno ustrojstvo".

"Država BiH nije savez država niti konfederacija. Na teritoriji BiH postoji samo jedna država, a to je BiH", naglasio je visoki predstavnik, a piše u saopštenju njegove kancelarije.

U Šmitovom izveštaju se, kao njegova pozitivna ostvarenja navode i koraci za unapređenje institucionalne funkcionalnosti BIH i napretka ka integraciji u EU.

Visoki predstavnik članove Saveta bezbednosti upozorio je i da se periodu koji njegov izveštaj obuhvata povećao broj nasilničkih napada na povratnike, ali i da je korupcija i dalje rasprostranjena.

"Postoji još mnogo izazova koji se odnose na prilagođavanje evropskim i međunarodnim standardima, uključujući i one u oblasti demokratije, vladavine prava, ekonomije i socijalne politike", naveo je.

Radio Slobodna Evropa podseća da je ovo peti Šmitov izveštaj Savetu bezbednosti UN, još od kako je 1. augusta 2021. je preuzeo dužnosti visokog predstavnika.

Iako njegovo imenovanje nije potvrđeno u SB-u Šmit se lično obraća ovom telu svake godine, a svoj sledeći redovni izveštaj će predstaviti u maju 2024. godine.

image