Bosna uspela da pomiri Savet bezbednosti: Jednoglasno doneta odluka o nastavku misije EUFOR

Trenutno se u BiH nalazi oko 1.100 vojnika ove misije, koja je najduža vojna operacija Evropske unije i jedina koja ima izvršni mandat da koristi silu

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je na početku sednice na kojoj se raspravlja o situaciji u Bosni i Hercegovini, jednoglasno podržao obnavljanje mandata mirovne misije EUFOR Althea na još 12 meseci. Trenutno se u BiH nalazi oko 1.100 vojnika ove misije, koja je najduža vojna operacija Evropske unije i jedina koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Na dvočasovnoj sednici je predstavljen izveštaj visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Kristijana Šmita, u kojem se navode događaji od značaja za provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u zemlji, piše "Slobodna Evropa".

Šmitov izveštaj se odnosi na period od 16. aprila do 15. oktobra 2023. godine, a radi se o petom izveštaju nemačkog političara od kada je stupio na funkciju visokog predstavnika u BiH. Iako je to običaj, Šmit ovaj put nije predstavio svoj izveštaj Savetu bezbednosti.

Ovom telu UN se obratio Željko Komšić, predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, te između ostalog poručio da BiH ni 28 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma "nije kompletirala demokratsku tranziciju te je i dalje zaglavljena u etnički baziranim politikama".

Istakao je da on podržava funkciju visokog predstavnika, te da ne želi da učestvuje u "bespotrebnim diskusijama o legitimitetu OHR-a" jer, kako je naglasio, BiH nema ulogu u njegovom postavljanju.

Komšić je takođe kazao da je Šmit prvi "visoki predstavnik koji se suočio sa masovnim protestima građana BiH" te da, prema njemu, zbog nekih njegovih odluka "rastu političke tenzije u BiH".

Stevandić: Srpska zadovoljna odlukom

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je za RTRS da je Srpska zadovoljna odlukom Saveta bezbednosti UN o produženju Misije Altea u BiH jer time uvažen njen stav.

"To je bilo, što se kaže, dogovoreno", rekao je Stevandić i pozdravio odluku Saveta bezbednosti UN.