Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj najavio je sastanak u Briselu sa delegacijama iz Beograda i Prištine

Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da je spreman da zakaže sastanak Beograda i Prištine na najvišem nivou ”ako pregovarači naprave napredak ka praktičnom rešenju o registarskim tablicama pre roka 21. novembra”.

Borelj je precizirao da ”pregovarači počinju da rade na sledećim koracima ovde u Briselu već večeras”.

"'Kosovska' strana stiže večeras. Spreman sam da ubedim lidere da nađu praktična rešenja pre 21. novembra. Do tog datuma ne smemo da ostanemo bez rešenja. Nalazimo se u vakumu u kome može da dođe do najgoreg i obe strane moraju da pokažu više flesibilnosti", rekao je Borelj na konferenciji za novinare posle današnjeg sastanka ministara za spoljne poslove EU u Briselu, dodajući da ćemo u suprotnom "biti na ivici veoma opasne situacije".

Vlasti privremenih prištinskih institucija su odredile 21. novembar kao datum posle kojeg će početi da kažnjavaju vozače sa srpskim registarskim oznakama na Kosovu i Metohiji.

Šef diplomatije EU je obavestio ministre o svojim razgovorima sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom tzv. Kosova Aljbinom Kurtijem na marginama Pariskog foruma o miru. Osvrnuvši se na te razgovore, Borelj je poručio da moraju da se smire tenzije, koje je okarakterisao kao “izlišne i neproduktivne”.

“Ova tenzija dostiže veoma, veoma opasan nivo i moram da kažem da smo součeni sa najozbiljnijom i najopasnijom krizom od 2013. godine. Obe strane treba hitno da pokažu spremnost da rade na smanjenju tenzija. Neprihvatljivo je za bilo koju stranu da narušava ili ingnoriše obaveze preuzete dijalogom”, naglasio je Borelj upozoravajući da je povlačenje Srba iz privremenih prištinskih institucija, sudstva i policije kreiralo vakuum na severu KiM i da u toj situaciji "može da se desi najgore".

Zbog toga je pozvao "obe strane da pokažu više fleksibilnosti".

Dotakao se i francusko-nemačkog predloga, o kojem je bilo reči na Pariskom forumu o miru.

“Mi smo predstavili predlog i ja zahvaljujem Nemačkoj i Francuskoj na velikoj podršci oko ovog predloga. Kosovski Srbi moraju da se vrate u institucije. 'Kosovske vlasti' moraju da pokažu fleksibilnost o registarskim tablicama i da rade na dogovoru za Zajednicu srpskih opština (ZSO) bez odlaganja. Za partnerima koji hoće evropsku budućnost, mi očekujemo evropsko ponašanje. Očekujemo volju da se nađe evropsko rešenje”, rekao je Borelj.

Visoki predstavnik EU je naglasio da je taj predlog "u suštini njegov", kao i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Predlog je dobio podršku Berlina i Pariza.

"To treba da bude korak napred i novi pristup. Što se tiče reakcija obe strane, ne mogu da kažem da su se složili, ali nisu odbacili predlog i to je već nešto. Ovu krizu moramo da rešimo pre iduće nedelje. Moramo da izbegnemo veliki sukob. Sada kada nema policije na severu Kosova, moramo da prevaziđemo ovaj veoma opasan trenutak", objasnio je Žozep Borelj.

Šef diplomatije EU je naglasio da je potrebno sprovesti sve što je ranije potpisano. Prema njemu, nema smisla da se radi na novom sporazumu ako nisu primenjeni prethodni sporazumi.

Izrazio je svoju zabrinutost, kao i zabrinutost ministara spoljnih poslova EU, za situaciju u Zapadnom Balkanu, gde se ”nazire nekoliko kriza”. Šef evropske diplomatije je istakao da zato EU pojačava svoj angažman i da je Zapadni Balkan njihov "geopolitički prioritet".