Srbija i Balkan

CG nasamarila EU: Prijavili 44 ruske nekretnine, a u stvari zamrzli garsonjeru i podrum

Ruski državljani su vlasnici oko 19.000 nekretnina u Crnoj Gori, ali se "previdom" nisu našli na listi koju je Podgorica trebalo da prijavi
CG nasamarila EU: Prijavili 44 ruske nekretnine, a u stvari zamrzli garsonjeru i podrum© РТ Балкан/ Ивана Лукић

Crnogorske vlasti obmanule su prošle godine evropske zvaničnike da su zamrzle imovinu 34 ruska državljana koji su na listi sankcija Evropske unije, objavila je Radio Slobodna Evropa.

Portal navodi da je bivši ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić u junu prošle godine objavio da su vlasti, prateći evropsku politiku, zamrzle nekretnine sankcionisanih Rusa.

"Za 44 nekretnine, Uprava za katastar donela je rešenja kojima je ograničeno raspolaganje imovinom u Crnoj Gori. Odnosi se na 34 ruska državljanina kojima su uvedene sankcije", reči su Adžića.

Informacija se četiri meseca kasnije našla i u godišnjem izveštaju Evropske komisije o Crnoj Gori, a preneli su je i brojni mediji iz regiona.

Međutim, činjenica je da je zamrznuta imovina samo jednom Rusu, što je Radiju Slobodna Evropa (RSE) potvrdila Uprava za katastar i državnu imovinu dok iz Delegacije EU u Podgorici RSE nije dobio komentar oko sporne objave.

RSE je podsetio da se Crna Gora pridružila sankcijama EU koje podrazumevaju zamrzavanje imovine ruskim državljanima i kompanijama sa spiska.

Iz Uprave za katastar su za RSE pojasnili da su liste koje su dostavljene sadržale ime i prezime, dok je za samo deo njih bio naveden datum rođenja.

"Doneta su rešenja za određeni broj lica čija su se imena i prezimena podudarala, za zabranu raspolaganja imovinom zbog opasnosti od otuđenja i opterećenja nepokretnosti", navode iz Uprave i dodaju da se tek posle toga pristupilo proveri identiteta, koja je pokazala da čak 33 od 34 osobe nisu na listi sankcija, nego da samo imaju isto ime i prezime.

Nakon što su utvrđene greške, iz Uprave su izvršili "ispravku rešenja".

Portal navodi da iz Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore više od dve sedmice nisu odgovorili zbog čega su izneli nepouzdane podatke i time doveli u zabludu javnost i EU.

Iako iz Uprave za katastar nisu saopštili ime osobe kojoj je zamrznuta imovina, ali prema uvidu u dokumenta, RSE tvrdi da je reč Maratu Baširovom, bivšem premijeru Narodne Republike Lugansk.

On u budvanskom naselju Bečići ima manji stan od 33 kvadrata, a iz to, u susvojini sa više drugih osoba ima nestambeni prostor od 128 kvadrata.

U Crnoj Gori inače živi veliki broj ruskih državljana i u njihovom vlasništvu je oko 19.000 nekretnina.

Evropa zabrinuta zbog Rusa u Crnoj Gori

Evropski parlament usvojio je u oktobru rezoluciju o Crnoj Gori u kojoj  se pozdravlja usaglašenost Crne Gore sa sankcijama Rusiji, ali se izražava zabrinutost zbog činjenice da se veliki broj ruskih državljana, uključujući oligarhe, nastanjuje u Crnoj Gori.

"Pozivamo crnogorske vlasti da se postaraju da zemlja ne postane središte za kompanije i pojedince koji žele da zaobiđu sankcije", navodi se u rezoluciji.

Evropska komisija predstaviće novi izveštaj o Crnoj Gori 8. novembra u Briselu a uoči objavljivanja izveštaja, Crnu Goru je u okviru balkanske turneje posetila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

image