Srbija i Balkan

Đedović o nesreći u rudniku: Inspekcija u toku; U ponedeljak Dan žalosti u Zaječaru (VIDEO)

Radnici su čistili bunker od naslaga uglja, kada je sa zida došlo do obrušavanja materijala i propadanja radnika do dna bunkera. Poginula su lica starosti 45 i 55 godina, dok povređena osoba ima 53 godine

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović došla je u Rudnik Lubnica kod Zaječara, gde su danas stradala dva rudara i izrazila najdublje saučešće porodicama preminulih radnika, navodi "Telegraf".

"Uviđaj inspektora za rudarstvo je trenutno u toku kako bi se razjasnili okolnosti ovog nesrećnog događaja", poručila je ministarka i dodala da je nesreća "duboko potresla nas kao državu i resorno ministarstvo".

Oba je najavila da će se posvetiti inspekciji i donošenju neophodnih mera kako bi obezbedili sigurno okruženje za sve radnike u svim rudnicima i obećala da će preduzeti "sve što je u našoj moći kako bismo osigurali siguran i odgovoran rudarski sektor".

"Posao rudara je među najrizičnijim na svetu i mene je ova nesrećna i lično duboko potresla, jer sam sama dete rudara i sećam se svog oca koji je svaki dan kada je išao na posao govorio da je rudarski posao takav da svaki dan odlaziš na njega i ne znaš da li ćeš se vratiti", rekla je Đedović Handanović.

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić saopštio je da će u ponedeljak biti Dan žalosti na teritoriji tog grada, povodom tragične smrti dvojice rudara, i porodicama i kolegama nastradalih rudara uputio saučešće.

"Zaječar ne sme i neće nikada zaboraviti rudare koji su nastradali u ovom događaju. Njihova časna profesija, jedna od najtežih na svetu, oduvek je zahtevala ljude posebnog kova: hrabre, vredne i nepokolebljive. Upravo su njihov svakodnevni trud i rad u obavljanju ovog teškog posla, vredni poštovanja a njihova tragedija veliki gubitak", naveo je gradonačelnik u saopštenju.

Dvoje mrtvih, jedan povređen

U rudniku lignita "Lubnica" u Grljanu kod Zaječara danas oko 10.30 sati došlo je do havarije tokom separacije uglja i tom prilikom dve osobe su poginule, a jedna je povređena.

Poginula su lica starosti 45 i 55 godina, dok povređena osoba ima 53 godine.

Radnici separacije su čistili bunker od naslaga uglja, kada je sa zida došlo do obrušavanja materijala i propadanja radnika do dna bunkera koji je visine oko pet-šest metara.

Povređeni radnik je reanimiran na licu mesta i prebačen u Zdravstveni centar u Zaječar, a pripadnici policije, Hitne pomoći i vatrogasaca su odmah izašli na teren.

Rudnik lignita "Lubnica" posluje u sastavu javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja "Resavica".

Iz Ministarstva energetike uputili su saučešće porodicama nastradalih.

"Rudarska inspekcija je na licu mesta tragedije, kako bi izvršila uviđaj", navedeno je u saopštenju.

Sindikat "Sloga": Zahtevamo punu i transparentnu istragu

Iz Udruženih sindikata Srbije "Sloga" saopštili su da "sa velikim žaljenjem primaju vest o tragičnom događaju koji se desio jutros", te da zahtevaju "punu i transparentnu istragu o uzrocima tragedije".

"Takođe, očekujemo da nadležni organi hitno postupe i utvrde odgovornost za ovaj događaj, kako bi javnost imala uvida kako je došlo do tragedije i kako bi se porodicama nastradalih pružila uteha pravde", navodi se u saopštenju.

Prema njihovim rečima, "ovaj nemili događaj još jednom baca mračnu senku na već alarmantno stanje u sektoru rudarstva u Srbiji".

"Nažalost, ovo nije izolovan incident već nastavak niza tragedija koje ukazuju na sistematsko kršenje radničkih prava i sigurnosnih protokola u srpskom rudarstvu. Na to ukazuje i stravična tragedija u rudniku 'Soko', koja do danas nema svoj sudski epilog niti su odgovorni izvedeni pred lice pravde, što potvrđuje ovu zabrinjavajuću realnost", kaže predsednik Udruženih sindikata Srbije "Sloga", Željko Veselinović.

image