Kurti: Nacrt ZSO ide na ustavni sud, Sporazum iz Brisela znači defakto priznanje

Kurti tvrdi da sporazum koji je postignut u Briselu znači defakto priznanje tzv. Kosova od strane Srbije i da je rezultat dijaloga koji je on vodio

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da nacrt Zajednice srpskih opština još nije potpisan, kao i da će ga nakon što to učini dati na razmatranje ustavnom sudu.

On je tokom sednice Skupštine u Prištini rekao da nacrt ne znači da je to ZSO kako je predviđeno Sporazumima iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, već da je to mehanizam koji bi trebalo da ima "kolaborativni karakter", prenosi "Ekonomija onlajn".

"Nacrt zatvara prostor koji koristi Srbija da projektuje budućnost Srbima na Kosovu van granica Kosova", rekao je Kurti.

On je rekao i da sporazum koji je postignut u Briselu znači defakto priznanje tzv. Kosova od strane Srbije i da je to rezultat dijaloga koji je on vodio u Briselu prethodne dve godine.

"Osnovni sporazum u šest članova ima defakto priznanje Srbije. Ostalih pet članova su korisni za obe strane. Stav Vlade je bio i ostaje puna primena dogovora koji smo postigli u Briselu. U oktobru smo primili izaslanike koji su doneli plan za napredovanje. Podržali smo novi plan", rekao je Kurti.