Blam hrvatskog ministra: Pokušao da cmokne Analenu Berbok, ona se izmakla

Šef hrvatske diplomatije se nimalo diplomatski pozdravio sa koleginicom iz Nemačke

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, našla se na "meti" hrvatskog kolege Gordana Grlića Radmana, koji je na konferenciji o jačanju i širenju Evropske unije u Berlinu pokušao da joj praktično demonstrira lični recept za snaženje veza među članicama. Tako je Berbokova ni kriva ni dužna – zamalo dobila poljubac.

Nakon konferencije, kada su se učesnici postrojili da ispoziraju za zajedničku sliku, kamere su uhvatile hrvatskog diplomatu kome nije bilo dovoljno rukovanje s koleginicom, već se posle toga, nagnuo i da je cmokne.

Dok se, u sličnoj situaciji italijanska premijerka Đorđa Meloni nije bunila zbog poljupca albanskog kolege Edija Rame, Analena je pružila popriličan, ali diplomatski otpor. Brže bolje okrenula je glavu iako je Radman, sudeći po snimku objavljenom na društvenim mrežama - definitivno bio blizu da ostvari svoju nameru.

"To je potpuno neprikladan gest koji nije trebalo da se desi, pa ne čudi što je ostao na cedilu. Čini se da ministar ne zna protokol, jer 'srdačnije pozdravljanje' bi trebalo da se desi sa ljudima sa kojima imate odnos koji dozvoljava pozdravljanje poljupcem. A ovde je jasno da takav odnos ne postoji i nije ni čudno što je ministarku iznenadila ova 'bliskost'. A, poruka muškarcima: žena će vam dati do znanja šta hoće i šta neće. Tako nećete biti ni nasilni, ni smešni", prokomentarisala je hrvatska poslanica Rada Borić, a preneo "Jutarnji".