Nešić: Šmita ćemo tretirati kao i svakog drugog migranta, pod uslovom da poštuje naše zakone

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić je poručio da za Kristijana Šmita važe zakoni ove zemlje kao za sve ostale strance

Kristijan Šmit uvek može da zatraži azil U Bosni i Hercegovini, ukoliko se ne oseća bezbedno u Nemačkoj. Pred zakonom su isti ilegalni migranti iz Sirije, Avganistana, Iraka i Nemačke, ukazao je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, pa će Šmita tako i tretirati, prenosi "Avaz".

S obzirom na to da Kristijanu Šmitu nikako ne polazi za rukom da pokaže rezoluciju Saveta bezbednosti UN i dokaže da je u BiH u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, Nešić je poručio da za Šmita važe zakoni ove zemlje kao za sve ostale strance.

Nešić je ovo poručio komentarišući izjavu visokog predstavnika Kristijana Šmita da ministar bezbednosti treba da vodi računa i o njegovoj sigurnosti, kao i da "treba da prestane sa igrama i da radi svoj posao".

"Posao ministra sigurnosti je da zahteva poštovanje Zakona o strancima i Zakona o prebivalištu i boravištu. Ukoliko se Kristijan Šmit ne oseća sigurno u Nemačkoj, uvek može da nam se obrati i zatraži azil'", ukazao je Nešić, dodajući:

"Njegov zahtev biće razmotren i verujem da će mu azil biti odobren ukoliko prihvati da poštuje zakone ove zemlje. Naravno, i nadležne agencije moraju doneti procenu da li je opasan po bezbednost BiH."

Još jednom je poručio Šmitu da je posao ministra sigurnosti da radi u skladu sa zakonima zemlje, a ne voljom bilo kojeg migranta.

"Zamislite šta bi se desilo kada bi svaki ilegalni migrant poželio da ovde bude samooktroisani vladar. Pred zakonom su svi migranti isti, bez obzira da li su sa istoka ili zapada", konstatovao je Nešić, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.