Srbija i Balkan

RT Balkan istražuje: Najveće rudarske nesreće u Srbiji

Najteža rudarska nesreća u našoj zemlji dogodila se 17. novembra 1989. godine u Aleksinačkim rudnicima kada je stradala cela prva smena - 90 rudara
RT Balkan istražuje: Najveće rudarske nesreće u Srbiji© M.M./ATAImages

U Zaječaru će u ponedeljak biti dan žalosti zbog današnje tragične pogibije dvojice rudara u rudniku lignita "Lubnica" u Grljanu. Istog dana inspektori za rudarstvo došli su na mesto nesreće kako bi utvrdili kako je došlo do havarije tokom separacije uglja i smrti rudara.

Tragedija u rudniku kod Zaječara ponovo je podsetila na to zbog čega je ovaj posao ne samo jedan od najtežih, već i najrizičnijih. Teške rudarske nesreće u Srbiji odnosile su na desetine života, ostavljale brojne porodice i bez najmilijih, ali i bez njihovog "hleba sa sedam kora".

Najteža rudarska nesreća u našoj zemlji dogodila se 17. novembra 1989. godine u Aleksinačkim rudnicima kada je stradala cela prva smena - 90 rudara. U podne tog dana, dogodio se požar u severnom reviru na dubini od 700 metara. Kao uzrok nesreće navodi se požar koji su izazvali varioci prilikom nestručnog uklanjanja jedne šine aparatom za autogeno zavarivanje.

Izvlačenje tela poginulih rudara trajalo je 25 dana, spasilački timovi došli su iz cele tadašnje Jugoslavije, a akcija izvlačenja tela stradalih morala je u nekoliko navrata da bude i prekinuta zbog opasnosti po spasioce. Nakon ove tragedije, Aleksinački rudnici, u kojima je tada radilo oko hiljadu ljudi, zatvoreni su. Bilo je to sredinom proleća 1990. godine.

U ovom rudniku, šest godina ranije dogodila se još jedna velika nesreća u kojoj je stradalo 35 zaposlenih. Tada je zbog porasta metana u jami došlo do samozapaljenja i eksplozije. Nesreća se dogodila 3. juna 1983. u jami "Morava" i u njoj su stradali rudari i gotovo celo rukovodstvo rudnika, direktori i inženjeri koji su boravili u jami vršeći poslednju kontrolu novog sistema za moderniji i efikasniji iskop uglja. 

Cela smena stradala je i u rudniku "Rembas" u jami Strmosten u Resavici 1984. godine. Prilikom kvara na električnoj mreži došlo je do zastoja u radu ventilacije. Živote je izgubilo 34 rudara - cela prepodnevna smena.

Jedna od najvećih nesreća u rudniku mrkog uglja "Soko" u Sokobanji dogodila se 1998. godine kada je stradalo 29 radnika.

Otrovni gasovi izazvali su stravičnu eksploziju u kojoj je od toplotnog i mehaničkog udara stradalo deset rudara, dok je 19 umrlo od gušenja jer nije bilo dovoljno kiseonika. Nesreće su se ovde događale i ranije: 1974. godine u eksploziji metana poginulo je 15 rudara, a godinu dana kasnije njih pet. 

U ovom rudniku tragedija se dogodila i 1. aprila 2022. godine kada je došlo do nekontrolisanog izliva metana unutar kopa. Osam rudara je poginulo, a njih 18 je povređeno. Među nastradalima, šestorica njih su bili iz Aleksinca, jedan iz Sokobanje i jedan iz Vranja. 

image