Srbija i Balkan

Ambasada SAD o ostavci Vulina: Nemamo ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti

Iz američke ambasade poručili su da doskorašnji direktor BIA ostaje pod američkim sankcijama i istakli da se raduju nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na njenom putu ka punoj integraciji u EU i NATO
Ambasada SAD o ostavci Vulina: Nemamo ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti© A. H./ATAImages

Američka ambasada u Srbiji saopštila je, reagujući na ostavku direktora BIA Aleksandra Vulina, da Sjedinjene Države nemaju nikakvu ulogu u kadrovskim odlukama srpskih vlasti.

"Naš stav o gospodinu Vulinu je dobro poznat. On ostaje pod američkim sankcijama", naveo je portparol ambasade za Radio slobodna Evropa.

Dodaje se da se SAD raduju nastavku produbljivanja partnerstva sa Srbijom na njenom putu ka punoj integraciji u Evropi i evroatlantsku zajednicu.

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan i zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar ponovio je stav ambasade SAD u Beogradu, da ta zemlja ne odlučuje o kadrovskim rešenjima u ime srpske vlade.

"Ali, naša pozicija o gospodinu Vulinu je veoma jasna, on je bio veoma destabilizujuća figura u regionu već duže vreme i znate da su naše sankcije bile zasnovane na tome", rekao je Eskobar za makedonski servis Glasa Amerike.

Direktor BIA Vulin saopštio je ranije danas da podnosi neopozivu ostavku, navodeći da "SAD i EU traže njegovu glavu" kao preduslov za neuvođenje sankcija Srbiji.

"Prvi pokazatelj ispravnosti moje odluke biće licemerne izjave funkcionera SAD i EU u kojima će se zaklinjati da nisu ni hteli da nam uvedu kazne i sankcije", napisao je Vulin u saopštenju dostavljenom medijima.

On je dodao i da njegova ostavka neće promeniti politiku SAD i EU prema Srbiji, ali će usporiti nove zahteve i ucene.

image