Srbija i Balkan

Hrvatska protiv oficira JNA koji su bili u Vukovaru: Krivične prijave za ratni zločin

Advokat Dušan Bratić rekao je da je hrvatski državni projekat da osudi sve koji su se suprotstavili oružanoj secesiji te zemlje, ali i da se može očekivati da po istoj mustri i Albanci osude heroje s Paštrika i Košara
Hrvatska protiv oficira JNA koji su bili u Vukovaru: Krivične prijave za ratni zločinwww.globallookpress.com © Alen Gurovic

Hrvatska sprema proces protiv više od 50 oficira JNA, koji su u jesen 1991. godine učestvovali u oslobađanju Vukovara. Krivičnu prijavu protiv njih za ratni zločin državnom tužilaštvu za ratne zločine podnela je nedavno tamošnja nevladina organizacija Centar "Dr Ivan Šreter", a s obzirom na proteklu sistematsku praksu proganjanja Srba u Hrvatskoj, nema sumnje da će prijava biti i prihvaćena.

Ovoga puta na udaru su svi oficiri nižeg komandnog ranga – komandanti brigada, bataljona, odreda, komandiri četa, načelnici odeljenja za bezbednost u brigadama i komandanti eskadrila – koji su bili u liniji komandovanja u jedinicama JNA u periodu operacije za deblokadu kasarni u Vukovaru.

Visokim oficirima JNA Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću sudilo se u Haškom tribunalu za ratni zločin u Ovčari kod Vukovara, a Hrvati su sada "pronašli" neke nove, ali nisu zaobišli ni Ovčaru.

Advokat Centra Šreter Berislav Živković tamošnjim medijima je kazao da ratni zločin u Vukovaru nije u celini obrađen, samo Ovčara, ali je i ona obrađena u njihovoj prijavi.

Živković tvrdi da je svaka jedinica i vojna i paravojna koja je učestvovala u "Operaciji Vukovar" od 30. 8. do 20. 11. 1991. dobijala naredbe od zapovednika JNA i da zločini u Vukovaru nisu bili nešto što se otelo kontroli već se ka njima jasno upravljalo.

Advokat Dušan Bratić rekao je da je državni projekat Hrvatske proganjati i osuditi sve koji su se suprotstavili oružanoj secesiji Hrvatske, a da je njihovo pravosuđe realizator tog projekta.

"Pitanje je samo kojim redom će ko doći pod udar, zavisno od značajnog datuma iz rata, njihovih unutrašnjih sukoba ili naređenja politike. Svako ko je kročio u Vukovar više ne sme da izlazi iz Srbije. To je već oprobani recept. Može se očekivati da po istoj mustri i Šiptari, po uzoru na svoje učitelje i prijatelje, osude sve one golobrade momke sa Paštrika i Košara i tako Srbija postane zemlja sa najviše osuđenih za ratne zločine u istoriji, a samim tim i srpski narod zločinački i genocidni", rekao je Bratić.

Zaključio je rečima da za zločin na Petrovačkoj cesti Viši sud u Beogradu ne dozvoljava suđenje, jer Vlada Hrvatske neće da uruči poziv optuženima, a upravo je to po zakonu razlog da se sudi u odsustvu.

image