Srbija i Balkan

Lingvisti traže veći broj časova srpskog jezika u školama i poseban predmet na fakultetima

Maternji jezik u Srbiji je zapušten, potisnut i osiromašen, ocena je profesora
Lingvisti traže veći broj časova srpskog jezika u školama i poseban predmet na fakultetima© Unsplash

Lingvisti i borci za unapređenje srpskog jezika traže povećanje fonda časova u školama i davanje povlašćenog statusa srpskom jeziku među školskim predmetima u Srbiji, pišu "Večernje novosti".

Oni navode da je ispunjen preduslov za novu fazu borbe za srpski jezik, s obzirom na to da je formirana nova Vlada Srbije.

"Vlada je formirana, ministar je izabran, pa su se stekli uslovi da opet krenemo u akciju, a da bi ona dala rezultat, potrebna nam je saradnja i podrška svih obrazovanih institucija i institucija kulture", kaže profesor Slavko Petković.

On dodaje da će Društvo za srpki jezik i književnost do kraja godine obnoviti inicijativu za povećanje fonda časova u školama i obezbeđivanje natpredmetnog statusa srpskom jeziku.

"Skrajnutost srpskog jezika u školstvu i površan odnos koji prema ovom predmetu pokazuje obrazovni sistem, među razlozima su što nam je maternji jezik zapušten, potisnust i osiromašen", ističu "Novosti".

Stručnjaci ukazuju na problem nedovoljnog izučavanja srpskog jezika u osnovnim i srednjim školama, dok ga na fakultetima uopšte i nema, osim na nacionalnim katedrama filoloških fakulteta.

Profesor Petaković smatra da bi i tu praksu trebalo promeniti, te da na fakultete treba uvesti, bilo kao obavezan ili kao izborni, predmet koji bi bio posvećen jezičkoj kulturi. On naglašava da je to naročito važno za katedre na kojima se studiraju strani jezici jer prevodioci moraju da znaju svoj i strani jezik u jednakoj meri.

U poređenju sa obrazovnim sistemima u Evropi, ali i u vanevropskim državama, Srbija je na poražavajuće niskom mestu kada je reč o zastupljenosti nacionalnog jezika u fondu časova, navodi list.

Naime, đaci petog razreda u Srbiji imaju pet časova srpskog jezika, u šestom, sedmom i osmom po četiri, dok u gimnaziji imaju tri do četiri časa nedeljno. Najteža situacija je u srednjim stručnim školama gde učenici imaju dva ili tri časa nedeljno.

Primera radi, učenici u Francuskoj imaju 12, u Nemačkoj, Japanu i Švedskoj po devet časova, koliko deca imaju i u Rusiji gde maternji jezik ima natpredmetni status.

Na prvoj Interkatedarskoj srbističkoj konferenciji održanoj u junu, doneta je i Deklaracija o neophodnom povećanju beoja časova srpskog jezika i književnosti i Deklaracija o statusu srpskog jezika, na nesrbističkim katedrama i nenastavničkim fakultetima.

"Tražimo da se najpre poveća broj časova u osnovnoj i srednjoj školi, na najmanje sedam časova u mlađim razredima, na šest časova u starijim razredima, na pet časova u gimnazijama i na tri, četiri časa u srednjim stručnim školama" navodi se u deklaraciji.

image