Predsednik Srbije: U lice sam rekao Šolcu, Makronu i Meloni da neću priznati "Kosovo"

Nema pretnji, ali razumem da možemo da se suočimo sa određenim posledicama, poručio je predsednik Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je da je neće priznati nezavisnost Kosova, iako dobro razume da možemo da se suočimo sa posledicama.

"U lice sam rekao Šolcu, Makronu, Meloni da neću potpisati i neću prihvatiti nezavisnost Kosova, oni su poslednjeg puta pitali kada ćeš da potpišeš dokumenta, rekao sam da neću da potpišem. Nema pretnji, ali razumem da možemo da se suočimo sa određenim posledicama. Lagao bih kada bih rekao da su to pretnje, da ti ljudi imaju neprimeren rečnik. Mi imamo dobre odnose. Oni razumeju, ali insistiraju, iako vide šta radi Kurti", rekao je Vučić gostujući na TV Tanjug. 

Predsednik je rekao da je nova runda dijaloga trebalo da bude održana u Briselu 6. ili 7. novembra, ali da misli da druga strana nije to prihvatila. 

Istakao je da se svakog dana ponaša odgovorno i ozbiljno, bez obzira na kampanju.

"Osećam neku vrstu duga prema toj političkoj stranci. Ja sam se u potpunosti ponašao kao predsednik koji je na prethodnim izborima štitio interese zemlje. Dok su svi ostali, posebno iz opozicije, se ponašali kao da nikakve veze to sa nama nema, i da ne možemo da budemo kažnjeni i odgovorni. Već su samo hteli da dopru do emocija birača", rekao je predsednik.

Predsednik dodaje da je i danas na snazi Rezolucija 1244, na koju se pozivaju kada govore o mandatu Kfora, ali ne žele da je poštuju.

"Mislite da će velike sile da kažu da su se prešli? Kada ste to videli, kada se to dogodilo? Prost je razlog, a ima još jedan dodatni. Mi smo kamičak u cipeli, i to moje tvrdoglavo ponavljanje ove priče o 1999. godini. Zato što će u nekom trenutku morati da se prekine rat u Ukrajini. Njihova argumentacija će biti da je pogažen teritorijalni integritet Ukrajine, ali će kontraargument biti da su oni isto uradili, napadom na SR Jugoslaviju", istakao je predsednik.