Brnabić: Si Đinping sledeće godine u Srbiji

NR Kina nikada neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova i Metohije, a mi u potpunosti poštujemo politiku jedne Kine, istakla je premijerka Srbije

Kineski predsednik Si Đinping je nagovestio da će pokušati da dođe u Srbiju sledeće godine, rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić, koja se nalazi u poseti u Kini.

Ona je u izjavi za novinare rekla da je sastanak sa Sijem protekao odlično, i da je ovo jedna od najvažnijih vesti sa tog sastanka.

"Potvrdili smo prijateljstvo, partnerstvo u političkom i ekonomskom smislu. NR Kina nikada neće promeniti svoj stav po pitanju Kosova i Metohije, a mi u potpunosti poštujemo politiku jedne Kine", istakla je Brnabić.

Ona je dodala da što se tiče ekonomskih odnosa, oni su dobri i sve bolji.

"Očekujemo novu eru u međusobnoj trgovini posle potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini. Imala sam brojne sastanke sa kineskim kompanijama, između ostalog i sa predstavnicima najveće kineske logističke kompanije, koja zapošljava 520.000 ljudi. To je najveća kineska kompanija u privatnom vlasništvu, 'Džej Di kom' preko njih ćemo da plasiramo proizvode na kinesko tržište", izjavila je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije naglasila je da su se dogovarali da putem njihove platforme promovišu Srbiju i turizam, da što više kineskih turista dođe u Srbiju.

Takođe, Brnabić je napomenula da je kineskog predsednika izvestila o izuzetno dobrim sastancima koje je imala sa predstavnicima različitih kineskih kompanija prethodna dva dana. Kako kaže, sastala se sa nadležnima iz "Šangaj fenling rinjuabl", kompanijom koja je partner "Ziđina".

"U narednim mesecima počinje projekat zelenog hidrogena u Boru, što je revolucija za zelenu tranziciju i nešto što se mnoge evropske zemlje trude da postignu, a verujem da ćemo mi biti među prvima zahvaljujući našim kineskim partnerima", rekla je Brnabić.

Dodala je da je imala dobar sastanak i sa ljudima iz kompanije "Hbis" koji drže železaru u Smederevu i istakla  da je  budućnost železare potpuno bezbedna, da imaju planove za nove investicije.

Kako je dodala, planiraju da u železari deo radi na hidrogen, da nema emisija štetnih gasova.

"Iznenađena sam koliko je od 2019. do 2023. Kina napredovala u oblasti zaštite životne sredine i zelenih tehnologija. Ako samo to primenimo uštedeli smo za našu životnu sredinu 10 do 12 godina truda koje bismo utrošili da smo malo po malo radili", istakla je Brnabić.

Bilo je sastanaka i razgovora o saradnji u oblasti veštačke inteligencije i biotehnologija, navela je premijerka, i dodala da će se za pet do sedam godina videti koliko je Srbija napredovala u oblasti zaštite zdravlja stanovništva koristeći moderna saznanja i partnerstvo s Kinom u ovim oblastima.